Para wil gedetineerden helpen resocialiseren
16 Jun 2012, 12:00
foto
Gedetineerden bezig met schoonmaak van bermen in Para. (Foto: BIC Para)


Vijftien gedetineerden van de penitentiaire inrichting Santo Boma werken al twee weken in het district Para. Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda zegt dat hij merkt dat de mensen blij zijn dat ze een bijdrage mogen leveren. Zij hebben bermen, parken en pleinen een grondige onderhoudsbeurt gegeven. Miranda zegt dat de mensen een kans moeten krijgen om na terugkeer in de maatschappij een normaal leven te leiden.

Miranda benadrukt dat Para mee wil helpen om de mensen, na hun detentie, op te helpen vangen in de maatschappij. Nadat zij hun straf hebben uitgezeten, wil Miranda hen onder begeleiding helpen om een leven op te bouwen met eerlijkheid en hard werken. “De mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet om Para schoon te houden, kunnen een bouwkavel aanvragen. De meeste mensen hebben geen opvang waardoor ze weer in dezelfde situatie kunnen vervallen”, zegt de dc.

Permanent karakter
“De focus ligt niet alleen op het werken, maar ook in het resocialiseren van de mannen”, benadrukt Freddy Daniël, coördinator van het project vanuit het districtscommissariaat. Hij zegt dat de mannen in de ochtend worden gebracht en ‘s middags worden afgezet in de inrichting.

“Het kost het commissariaat ongeveer SRD 300 per dag aan ontbijt, middagmaal en drank voor de groep. Dit is heel weinig ten opzichte van de prestatie. Dit project krijgt een permanent karakter, vandaar dat er een keuken is opgezet op het commissariaat om de voeding van de gedetineerden klaar te maken door medewerkers van het commissariaat”.

Dankbaar
Commandant Joy Paragsing vindt dit project interessant en leerrijk. “Ik heb de jongens op een andere manier leren kennen, waardoor de onderlinge relatie wordt verbeterd. Het maakt niet uit hoelang wij in het district onze diensten moeten verlenen, ik vind de service van het commissariaat goed”, zegt de penitentiaire ambtenaar. De gedetineerden zeggen dat ze heel hard werken maar er plezier in hebben. Ze hebben met een brush cutter leren werken en hebben de bermen en binnenwegen van ressort Noord ontdaan van wied.

M.P. zegt dat het hem goed doet om een bijdrage te kunnen leveren aan het onderhoud van het district en hij verwacht een ‘nieuw Para’ te zien. Hij wil na het uitzitten van zijn straf terug in de maatschappij om te werken. Hij is dankbaar voor de kans die hij nu heeft gekregen om zijn goede intenties te laten zien. H.S zegt dat hij zich goed voelt door een bijdrage te leveren. Hij hoopt dat het district ook na hun arbeid schoon blijft als alle mensen hun deel onderhouden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May