Albina in vier maanden verlost van wateroverlast
14 Jun 2012, 03:00
foto
Minister Stanley Betterson geeft het startsein voor de ontwatering van Albina door de onthulling van het naambord.


Albina zal binnen vier maanden verlost zijn van wateroverlast. 25 kilometer aan lozingen wordt opgehaald en opgeschoond. Ook de bermen en het talud worden geprofileerd. Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO) gaf woensdag in Albina het starsein voor dit project. Er is een contract getekend van SRD 650.000 met het aannemingsbedrijf Wtec Sole.

Aan dit project is een onderhoudstermijn van een kwartaal verbonden. De werkzaamheden strekken zich uit tot het vliegveld bij Pierre Kondre. Niemand is zo blij als districtscommissaris (dc) Theodorus Sondrejoe van Marowijne. "Voor mij als dc is het belangrijk dat Albina verlost wordt van het jarenlange ontwateringsprobleem", zegt Sondrejoe. Het steekt hem dat haast iedereen zegt dat de dc niet werkt.

Basis voor ontwikkeling
Bas Ahmadali, directeur van het decentralisatie bureau (DLGP 2) is ingenomen met de voortvarendheid waarmee Marowijne dit project heeft voorbereid. Hij beseft dat de ontwatering de basis is voor de ontwikkeling van het wooncentrum Albina, want het heeft lang geduurd voordat deze weer wordt aangepakt.

Ahmadali complimenteerde Betterson voor de aandacht die hij geeft aan dit project. Hij vindt het belangrijk dat de ondertekening van het contract 'van dergelijke allure' in Albina heeft plaatsgevonden. "Marowijne als gedecentraliseerd district vanaf 2007, heeft goed gebruik weten te maken van zijn capaciteit als het gaat om financieel- en begrotingsbeheer bij de voorbereiding en uitvoering van technische werken", zegt Ahmadali.

Beter contact met bevolking
Het is opgevallen dat er weinig functionarissen van de bestuursdienst aanwezig waren bij deze belangrijke activiteit. Velen waren te laat op de hoogte gesteld. Ook de bevolking was slecht vertegenwoordigd. Parlementariër Marinus Bee (A Combinatie/Abop) schrijft de afwezigheid van de Albinezen toe aan het gebrek aan contact tussen de bevolking en de bestuurders. Het zou volgens hem goed zijn als de bevolking massaal aanwezig zou zijn.

Bee draagt echter de overtuiging zegt dat er heel veel projecten voor Marowijne in het verschiet liggen en dat het goed komt. "De betrokkenheid van de bevolking moet tot uiting komen in ownership", benadrukt Bee. Hij sluit zich aan bij Ahmadali en geeft aan dat Marowijne in redelijke mate beschikt over capaciteit om het district te ontwikkelen. "Het is een mijlpaal in bestuurlijke zin dat RO en Openbare Werken elkaar gevonden hebben in dit project en niet zijn blijven steken in competentie perikelen", stelt Bee.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May