CLO presenteert nota oplossing Fiso probleem
18 May 2012, 06:00
foto


De Centrale van Landsdienaren organisaties (CLO) heeft intern een nota gepresenteerd met daarin een oplossingsmodel voor het Functie informatie systeem van de overheid (Fiso). CLO-voorzitter Ronald Hooghart zegt aan Starnieuws dat met dit model niet alleen het Fiso-probleem in één keer is opgelost, maar kost het de regering op korte én op lange termijn weinig geld.

Het CLO-model is een terugkeer naar het oude ambtenaren bezoldigingsbesluit, maar dan aangepast met de ambtelijke rangen voor alle loontrekkers.
Met dit model worden, volgens Hooghart alle inschalingsproblemen in Fiso opgelost. Ook dat van de gepensioneerden, die met Fiso nergens terecht konden evenals andere groepen ambtenaren en landsdienaren.

Bespreken met president
“Met dit system zorg je ervoor dat iedereen zich kan herkennen. Alle ambtenaren weten waar ze beginnen en eindigen in het systeem. Pensioenen kunnen worden ingeschaald, wat bij Fiso niet mogelijk is”, zegt Hooghart. Het CLO-loonstelsel zoals dat nu is gepresenteerd, wordt aan de regering voorgelegd en worden besproken met president Desi Bouterse.

Het belangrijkste van het CLO-model is dat alle personen en groepen ambtenaren voorzien zijn van een rang. In het model zijn ook de Fiso functies gekoppeld aan een rang. Het stelsel gaat ervan uit dat op basis van een diploma, een hogere functie en of gecombineerd met een lange actieve dienst, een rang kan worden toegewezen. Het CLO-model, dat teruggaat naar het algemeen bezoldigingsbesluit (abb), zijn de diploma’s verbonden aan de rangen. Een voorbeeld uit het abb is dat voor de rang hoofdambtenaar een academisch diploma geldt, voor stafambtenaar-A een HBO-diploma en voor stafambtenaar-B een MBO-diploma.

U kunt de schaalindeling hier dowloaden
pdf-icon.gif schaalindeling.jpg                
Advertenties