Partners overrompeld door afslanking coalitie
24 Apr 2012, 17:00
foto
De feeststemming tussen Desi Bouterse, Paul Abena en Caprino Alendy is voorbij. Alleen Ronnie Brunswijk heeft stand gehouden.


De partners BEP en Nieuw Suriname zijn verrast en overrompeld dat zij buiten de coalitie worden gehouden. President Desi Bouterse heeft op een politieke coalitietop gisteravond gezegd niet meer te kunnen rekenen op deze partners.

Ook binnen de Mega Combinatie zijn niet alle partners op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen. Voorzitter Willy Soemita van de KTPI zegt helemaal niks te weten van de ontmoeting van gisteravond. De PALU was wel aanwezig maar heeft niet deelgenomen aan de gesprekken.

Niet uitgenodigd
BEP-fractieleider Ronny Asabina zegt aan Starnieuws van partijleider Caprino Alendy begrepen te hebben dat die helemaal niet is uitgenodigd. Ook voorzitter John Nasibdar van Nieuw Suriname zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de top. “Al geruime tijd worden wij niet meer uitgenodigd”, zegt hij.

Volgens coalitieleider Ronnie Brunswijk van de A Combinatie gingen de gesprekken primair over hoe de coalitie er nu uitziet en wie wel of geen ondersteuning geeft aan de president en zijn regering. Bouterse gaat er nu van uit dat de coalitie bestaat uit de Mega Combinatie, A Combinatie en de Pertjajah Luhur.

Zaak op scherp
Bouterse die volgens Brunswijk de zaken scherp stelde, deelde mee dat hij maar op 30 zetels kan rekenen in het parlement. Brunswijk heeft de president echter ervan kunnen overtuigen dat de A Combinatieleden Diana Pokie en Waldi Ajaiso nog altijd loyaal zijn aan de coalitie.

De parlementariërs die volgens Bouterse er niet meer bij horen zijn, Harish Monorath en Prem Lachman van Nieuw Suriname en Ronny Asabina en Rudolf Zeeman van de BEP.

Boodschap duidelijk
“Het lijkt wel op een pay back”, zegt Asabina. Volgens hem gaat het precies om de assembleeleden die hun stem niet hebben gegeven voor de amnestiewet die op 5 april in het parlement werd opgenomen. “Dit geeft aan dat er in de coalitie geen democratie is en dat niemand een eigen mening mag hebben over een bepaalde issue”, zegt Asabina. Volgens hem waren er geruime tijd signalen dat dit stond te gebeuren.

Brunswijk zegt dat de boodschap van de politieke top duidelijk is. “Ik weet nu niet wat de partners en assembleeleden die niet meer tot de coalitie gerekend worden gaan doen, maar wanneer in de coalitie wordt aangegeven dat we links gaan, moet dat ook gedaan worden”, zegt hij.
Advertenties