In Memoriam: Accountant Ramlal Hiralal
Veel mensen kenden Ram en Ram kende veel mensen, sinds hij in 1977, na ruim 10 jaar als hoofd van de interne controle van het warenhuis Kersten gewerkt te hebben, zijn eigen accountantskantoor opende aan de Grote Combéweg. Accountants Maatschap Suriname breidde daarna snel uit met een kantoor in Nieuw Nickerie, zijn geboortedistrict, in Rotterdam waar hij een pand had gekocht en zelfs op Curaçao was hij korte tijd actief. Dit alles had Hiralal te danken aan zijn guru en mentor Frits Logeman van de Nederlandse Accountants Maatschap (NAM) die er ook voor zorgde dat Ram als eerste Surinaams accountantskantoor, vertegenwoordiger werd van het Amerikaanse Touch Ross International, later Deloitte.
Het was de tijd dat je op vrijdagmorgen vroeg met de SLM-Twin Otter naar Nieuw-Nickerie kon vliegen en aan het einde van de middag terug naar Paramaribo. Dat deed accountant Ram en ging op bezoek bij grote en kleine rijstbedrijven om de boekhouding te doen. Hij leerde kleine rijstondernemers hoe ze met een goede administratie, in de stad in aanmerking konden komen voor een lening van de bank voor nieuwe investeringen. In deze context was Jozef Brahim, directeur van de Surinaamsche Bank een vaste zakenpartner voor de rijstsector.
In 1987 kwam Benie in een faillissement terecht en dreigde zijn rijstbedrijf, een areaal van 500 hectare, naar de veiling te gaan omdat de Surinaamsche Bank geen aflossingen meer kreeg op een verstrekte lening. Brahim benaderde accountant Ram Hiralal of hij iets kon betekenen voor zijn vriend Benie. Ram nam het areaal over met als onderpand zijn banktegoeden (Sf 2 miljoen) en de verkoopwaarde van zijn onroerend goed – het kantoorpand in Nickerie, aan de Grote Combéweg en het woonhuis aan de Anton Dragtenweg.
Zo werd de accountant Ram Hiralal rijstplanter. En hij had er verstand van, want alles over rijst had Ram geleerd van zijn vader in de Paradisepolder. Drie jaar lang plantte Hiralal rijst, maar op enig moment ging zijn geweten knagen. Hoe kon een accountant die vele andere rijstbedrijven in Nickerie controleerde, nu ook zelf rijstmagnaat zijn. Imro Mangli kwam als verlosser en kocht het rijstbedrijf van Hiralal. Voor welk bedrag heeft Ram zelfs voor mij als zijn biograaf geheim gehouden, maar hij ontkent niet dat hij aan de transactie verdiend had en na aftrek van vele kosten, een belegging heeft gedaan voor zijn pensioen. Als het avontuur (accountant plant rijst!) was mislukt, dan was er geen biografie gekomen, grapte Ram, “want dan was ik alles kwijt”. Wie niet waagt die niet wint, dacht ik, maar afgezien van het heel groot risico, was dit handelen toch een fraai en uniek staaltje van hoe diep en ver een vriendschap kan gaan.
Toen ik in 2014 aan de biografie Ram Hiralal-De kaarten op tafel begon, werd ik gewaarschuwd. Kijk wel uit of jij je naam als journalist aan hem wil verbinden, want Ram heeft een niet al te beste naam in de samenleving. Lastige, onbeschofte man als hij een borrel te veel op heeft, kan niet van vrouwen afblijven enz. Ik heb Ram inderdaad in alle genoemde (voor)oordelen meegemaakt. Brutalen hebben de halve wereld is een spreuk die hem op het lijf geschreven staat. Zo stuurde ik hem een reiskostendeclaratie en de kosten van de aanschaf van een tweedehandse digitale recorder en idem een fototoestel – we zouden ook een week lang op De Plantage in Commewijne aan de biografie werken.
Toen liet hij weten dat hij de recorder en het fototoestel niet zou betalen, want na hem ga ik de apparatuur ook voor andere mensen gebruiken. Toen ik de bijschrijving zag, was er niets aan de hand. “Zo is Ram”, is een uitdrukking die hij veel bezigde, of het nou om iets goeds of om iets kwaads ging. En als ik hem voorhield dat hij toch wel erg veel op de Indiase president Modi leek, was zijn reactie: “Niet waar. Modi lijkt op mij!”
Sinds zijn overlijden ben ik de biografie weer gaan lezen. Had ik sinds de presentatie op zijn 80e verjaardag in juli 2017, niet meer gedaan. Nu hij niet meer is overheerst een voldaan gevoel over een man die al zijn levenskaarten (behalve de financiële) op tafel heeft gelegd met mooie verhalen over zijn jeugd in Nickerie, hoe hij voor het hoogste ging (AA-accountant), dag en nacht werkte aan zijn zakelijk succes en ook tijd maakte voor maatschappelijk en sociaal-culturele betrokkenheid, niet alleen in de Hindostaanse samenleving, want Ram was ook 25 jaar lang voorzitter van de Surinaamse Cricket Bond.
Hiralal was er trots op kind te zijn van ouders die als Indiase contractarbeiders naar Suriname kwamen. Er zijn niet veel meer van zijn soort. Ram is de laatste van de zes kinderen die nog in leven was – zijn oudste zus overleed in 2005 op 90-jarige leeftijd. Hiralals overlijden op uitgerekend 5 juni, de dag van de herdenking en viering van de Hindostaanse immigratie, beschouw ik dan ook als de afsluiting van een levenscyclus van het gezin van Sukha Jaggoo en Chuadi Bachonya, die samen op een boot in 1912 naar Suriname kwamen.
Roy.khemradj@gmail.com
Vandaag
-
14:40
Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
-
12:43
Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
-
10:45
A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
-
08:48
Democratie vraagt om oplettendheid
-
06:51
Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
-
04:53
Ook vandaag wat onweersbuien
-
02:56
Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
-
00:58
NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
-
00:00
Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar