Grote zorgen bij Earth Hour over plastic in het milieu
24 Mar, 00:00
foto
Earth Hour is zaterdagavond gehouden bij de pier van Hotel Torarica. Van 20.30 tot 21.30 gingen de lichten uit. Er is aandacht gevraagd voor afval in het milieu. (Foto's: René Gompers)


Earth Hour 2024 is achter de rug maar Surinamers doen er goed aan om elke dag tijd te maken voor de aarde en de directe omgeving. Paramaribo behoort - door het veranderende klimaat en de stijgende zeespiegel- tot 1 van de 10 meest kwetsbare steden in de wereld. Een manier om de stad te helpen behouden is beter omgaan met afval. Surinamers produceren ruim 100 miljoen kilo afval per jaar waarvan het grootste deel uit plastic bestaat. Dit is een van de redenen waarom een Nationale Milieu Autoriteit nodig is, gaf minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu aan. De Earth Hour, waarbij lichten uitgingen, werd zaterdag gehouden van 20.30 tot 21.30 uur.

Het Earth Hour evenement, gehouden door de World Wildlife Foundation (WWF) was dit jaar bij hotel Torarica. “Earth Hour is een wereldwijde oproep dat we beter moeten omgaan met onze aarde,” geeft Marleen Stoffelen van de WWF-Guianas aan. “We hebben een grootschalig evenement opgezet waarop op allerlei interactieve manieren invulling hebben gegeven aan die oproep. We hebben de mensen gemotiveerd en geïnspireerd om zelf iets aan te passen in hun leven om beter om te gaan met de aarde.” Het evenement sloot naadloos aan op de goed bezochte Green Awareness Expo van de Torarica Group, een beurs met 15 bedrijven die groene diensten en goederen aanbieden.

15 bedrijven hebben meegedaan aan de Green Awareness Expo van Torarica.

David Singh, directeur van WWF-Guianas, is ingenomen met de opkomst. Hij merkt op dat Paramaribo een zeer kwetsbare stad is door de stijgende zeespiegel en klimaatverandering. “Je staat in 1 van 10 meest kwetsbare steden op de aarde,” benadrukt hij. “En het is van jou. Het is zo belangrijk om het te behouden.” Singh kijkt uit naar de aanname van de Milieuwet “zodat we binnen een paar maanden een Nationale Milieu Autoriteit in Suriname kunnen hebben.”

Minister Dasai geeft aan dat door een gedragsverandering het land uit de kwetsbare positie kan komen. “Suriname stoot wel minder CO2 af dan de rijke landen,” geeft hij aan. “Het grote probleem in Suriname is afval. Dat moeten we wel aanpakken. Onderzoek wijst uit dat een Surinamer per dag een halve kilo afval produceert. Per maand 15 kilo. Per jaar 180 kg. Maal 600.000 personen, dan kom je op 100 miljoen kilo afval waarvan een groot deel bestaat uit plastic. En plastic draagt bij aan klimaatsverandering.”

“We zijn bezig met het opzetten van een milieu autoriteit,” deelt Dasai mee. “We moeten als volk ons gedrag veranderen over afval, met name plastic. Probeer dat niet zo te dumpen in het milieu, probeer zoveel mogelijk te recyclen. En als we toch blijven dumpen, dan komt de Nationale Milieu Autoriteit om daarop te letten. Dus let u daarop. Het is niet alleen de taak van de overheid om het land schoon te houden. U moet daar ook een bijdrage leveren.”
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April