NDP: De vrouw, de spil in onze samenleving
08 Mar, 17:49
foto


Vandaag staat wederom in het teken van de Internationale Dag van de Vrouw. Internationale Vrouwendag is ook een dag om aandacht te schenken aan de verworven rechten van vrouwen wereldwijd, maar ook om te protesteren, te demonstreren en aandacht te geven aan wat beter moet. De strijd voor gelijke rechten is namelijk nooit klaar. Het is een proces waar dagelijks van geleerd wordt.  Een massale staking op 8 maart 1908, door vrouwen in de kleding en textiel branche, mondde uit in het verheffen van die dag tot internationale vrouwendag, welke ook internationale erkenning heeft gekregen. Langer dan 100 jaar is de wereld bekend met de strijdvaardigheid van vrouwen voor rechtvaardige arbeids- en kiesrechten, erkenning en beloning.

Vandaag staat deze dag dan ook in het teken van  de successen die in de afgelopen eeuw zijn geboekt. Vrouwen zijn wereldwijd een onmisbare factor waar rekening mee gehouden moet worden. Vrouwen zijn in alle beroepen terug te zien en zijn breed vertegenwoordigd. Dit kan mede dankzij belangrijke beslissingen die in de jaren 80 zijn genomen. De invoering van de wet Handelingsbekwaamheid van de gehuwde vrouw heeft de economische positie van de vrouw verzelfstandigd en onbekende deuren geopend. Vrouwen hebben zelfstandig of samen met de man geholpen aan de opbouw van Suriname en bovenal zichzelf. De NDP heeft daarna door het brengen van meer vrouwen in voorhoede posities in het bestuur en de volksvertegenwoordiging, een onmiskenbare bijdrage geleverd in dit proces.

Nu, wijzen de laatste statistieken van 2022, aan dat vrouwen ongeveer de helft van onze samenleving uitmaken. Ze hebben het recht om in een democratie in gelijke mate te participeren in politiek, bestuur en economie. Het is bovendien ook gebleken dat mannen en vrouwen het beste resultaat halen in leven en werk en in hun bijdrage aan hun gemeenschap als ze samen werken en samen leiding geven in publieke en private bestuurlijke organen. Vrouwen de dragen vanuit hun eigen perspectief positief bij wanneer ze deelnemen in de leiding van bedrijven en in de politiek. Het is daarom belangrijk dat er voldoende vrouwen participeren op de hoogste niveaus van besluitvorming in het land.

Laten we ons vandaag realiseren wat de rol van de vrouw thuis is. Ze is, met of zonder partner,  in staat het gezin bij elkaar te houden. Haar kinderen voorop te stellen, vaak ten koste van zichzelf. Het is goed stil te staan bij de rol van de vrouw in sociale, maatschappelijke, politieke, economische, culturele, religieuze, kortom alle rollen.

De NDP roept u op daarover te bezinnen, zodat vrouwen en mannen verder werken aan het verankeren van een Surinaamse samenleving , waarin alle burgers rechtvaardig en menswaardig kunnen leven. 

De NDP brengt haar felicitaties uit aan alle vrouwen van Suriname.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April