Gewezen hofpresident Ombre heengegaan
09 Mar, 00:57
foto
Gewezen hofpresident Ewald Ombre bij zijn benoeming in 2021 tot Grootofficier in de Ereorde van de Palm.


Gewezen president Ewald Ombre van het Hof van Justitie is 7 maart op 82-jarige leeftijd na een kortstondig ziekbed, heengegaan. “Hij heeft de rechtspraak en de samenleving met volle overgave, integer en rechtvaardig gediend”, zegt hofpresident Iwan Rasoelbaks.

Ombre begon zijn carrière bij de rechterlijke macht in 1973 als griffier. Hij werd in 1980 benoemd als lid plaatsvervanger en twee jaar later trad hij toe als lid. In 2008 volgde zijn benoeming als vicepresident en kort hierna, in 2009 keurde de regering zijn benoeming tot hofpresident goed. Op 10 juni legde de magistraat de eed af in handen van president Ronald Venetiaan als hofpresident. Deze functie vervulde hij tot zijn pensionering in 2011.

President Chan Santokhi decoreerde de oud-hofpresident in 2021 voor zijn bewezen diensten en benoemde hem tot Grootofficier in de Ereorde van de Palm.

Rasoelbaks geeft aan dat Ombre de opvolger was van oud-hofpresident John von Niesewand. Die was in 2003 begonnen met het moderniserings- en verzelfstandigingsproces van de rechterlijke macht en Ombre heeft dat proces voortgezet. “Hij heeft zich ook bijzonderlijk ingezet om de onderbezetting van de rechterlijke macht aan te pakken; het aantal rechters werd verdubbeld van negen naar achttien.”

“Mr. Ombre was als oordelaar en rechter ingetogen, bedachtzaam, luisterde vooral goed naar partijen en hun advocaten en was bovenal deskundig en wijs in zijn oordeel”, zegt Rasoelbaks. “Het ontbrak hem niet aan feitelijk en juridisch analytisch vermogen. Achter zijn stille natuur ging veel  wijsheid schuil.” Een uitspraak van Ombre die Rasoelbaks zal bijblijven is “wees sterk in optreden doch bedachtzaam in de wijze waarop”.

Hofpresident Rasoelbaks condoleert namens het Hof van Justitie, de familie van mr. Ombre, de rechtsgemeenschap en de hele samenleving.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April