Rookoverlast Wageningen onder controle
07 Mar, 08:44
foto


De brandhaarden in Wageningen die wekenlang voor rookoverlast hebben gezorgd, zijn nu onder controle. Het Korps Brandweer Suriname heeft in samenwerking met het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), het Nationaal Leger, het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij en hulp van burgers - onder wie rijstboeren van het gebied -, de situatie onder controle gebracht.

Door aanhoudende hitte is het zwampgebied droog komen te liggen, met daarbij een dikke humuslaag. Volgens adjunct-hoofdbrandmeester Olton Pinas kan de brand mogelijk zijn ontstaan door de extreme droogte of onvoorzichtigheid bij het verbranden van vuil. Hoewel het werk volgens Pinas nog niet is afgerond, is de situatie voorlopig onder controle. De hoeveelheid rook is aanzienlijk verminderd, meldt de Communicatiedienst Suriname. De scholen die gesloten waren, hebben hun deuren weer geopend.

De brand is ontstaan in de buurt van het Bombaykanaal. De eerste melding kwam op 5 februari binnen. Na deze melding volgden er twee regenachtige dagen, waardoor het vuur afnam. Op 19 februari laaide het vuur echter opnieuw op. Luitenant Gillio Komproe van het NCCR zegt dat het vuur diep in de humuslaag blijft smeulen, wat veel rook veroorzaakt. “Ook al is de bovenlaag nat, blijft het langzaam doorbranden.”  Met behulp van graafmachines werden gebieden geïsoleerd om de verspreiding van de brand te stoppen, waarna het met water uit het gebied werd geblust. Het gebied wordt nog in de gaten gehouden.

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April