Wereldwijde aandelen dalen, goud stijgt
19 Mar 2023, 00:02
foto
Handelaren aan hun bureau voor het DAX-bord op de beurs in Frankfurt, Duitsland. (Foto: Reuters)


Het beleggerssentiment bleef vrijdag fragiel ondanks massale reddingsoperaties voor de banksector, waardoor wereldwijde aandelen onder druk kwamen te staan terwijl de goudprijzen op weg waren naar hun grootste stijging van een week sinds maart 2020.

De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties bleven dalen en de olieprijzen doken naar het laagste punt in 15 maanden.

Uit gegevens bleek dat het consumentenvertrouwen in de VS in maart voor het eerst in vier maanden is gedaald. In een crisis die begon met de ineenstorting van de Amerikaanse Silicon Valley Bank vorige week vrijdag, verloren investeerders het vertrouwen in Amerikaanse regionale banken en Credit Suisse in Europa.

De risicobereidheid nam op vrijdag af nadat er op donderdag tekenen van herstel waren. De CEO van Credit Suisse zei vrijdag dat de bank hard werkt om de uitstroom van klanten in te dammen, hoewel dit enige tijd kan duren. Credit Suisse-aandelen hervatten hun daling.

Analisten zeggen dat de zorgen over een mogelijke bankencrisis nog lang niet voorbij zijn, ondanks dat een groep grote banken donderdag US$ 30 miljard aan deposito's in de First Republic Bank, een middelgrote Amerikaanse geldschieter, heeft geïnjecteerd.

De MSCI World Equity Index, die aandelen in 49 landen volgt, daalde met 0,55%.

Europese aandelen maakten vroege winsten goed en kenden hun sterkste wekelijkse daling in vijf maanden, waarbij de pan-Europese STOXX 600 1,3% lager eindigde. Het stond onder druk van banken, verzekeringen en financiële dienstverleners.

Toezichthouders van de Europese Centrale Bank (ECB) verwachten geen besmetting voor banken in de eurozone door de onrust op de markt, vertelde een bron die bekend was met de inhoud van een ad hoc vergadering van de raad van commissarissen deze week aan Reuters.

De Dow Jones Industrial Average daalde 384,57 punten (1,19%) tot 31.861,98, de S&P 500 verloor 43,64 punten (1,10%) tot 3.916,64 en de Nasdaq Composite daalde 86,76 punten, (0,74%) tot 11.630,51.

De afgelopen twee weken zijn de S&P Banking-index en de KBW Regional Banking-index  met respectievelijk 4,6% en 5,4% gedaald, hun grootste daling in twee weken sinds maart 2020.

Het rendement op benchmark schatkistpapier op 10 jaar daalde tot 3,423% tegenover 3,583% voorheen. De tweejaarsrente, die stijgt met de verwachtingen van handelaren over hogere Fed-rentetarieven, daalde tot 3,8354% ten opzichte van een eerdere slotkoers van 4,13%.

Laat in de handel daalde het rendement op Duitse 10-jaars overheidsobligaties tot 2,069%, het laagste sinds begin februari.

De ECB verhoogde donderdag de rente met 50 basispunten en hield vast aan haar belofte om de inflatie te bestrijden, ook al riepen sommige investeerders op tot een pauze in de cyclus van renteverhogingen totdat de bancaire onrust afneemt.

Markten rekenen een verhoging van 25 basispunten door de Amerikaanse Federal Reserve wanneer deze volgende week bijeenkomt, lager dan eerdere verwachtingen voor een verhoging van 50 basispunten.

Fed-gegevens van donderdag toonden aan dat banken de afgelopen dagen op zoek waren naar recordbedragen aan noodliquiditeit, wat hielp de maandenlange inspanningen van de centrale bank om de omvang van haar balans te verkleinen, ongedaan te maken.

"Het feit dat de Fed zeer proactief is geweest bij het openen van de liquiditeitskraan is potentieel nuttig en dat heeft de zaken in ieder geval op korte termijn gestabiliseerd", zegt Guillaume Paillat, multi-asset portefeuillemanager bij Aviva Investors.

"Het is potentieel een stabielere omgeving, omdat het voelt alsof we het crisispunt gepasseerd zijn en de dingen een beetje zouden moeten normaliseren."

De voorlopige lezing van maart van de University of Michigan over de algemene index van het consumentenvertrouwen kwam uit op 63,4, tegen 67 in de voorgaande maand. Door Reuters geraadpleegde economen hadden een voorlopige stand van 67,0 voorspeld. Maar huishoudens verwachtten dat de inflatie de komende 12 maanden en daarna zou afnemen.

"Terwijl de economie vertraagt en de inflatie tegenwind blijft geven, vertonen consumenten tekenen van terugtrekking onder de druk. De inflatieverwachtingen dalen, wat de Fed enige flexibiliteit geeft in het toekomstige pad van renteverhogingen", aldus Jeffrey Roach, Chief Economist voor LPL Financial in Charlotte, Noord-Carolina.

De productie bleef worstelen onder het gewicht van hogere financieringskosten.

Spot goudprijzen stegen met 3,01% tot $ 1.976,84 per ounce na het bereiken van hun hoogste niveau sinds april. Amerikaanse goudfutures wonnen 2,6% om zich te vestigen op $ 1.973,50.

Bitcoin herstelde zich ook door aankopen in veilige havens en bereikte een hoogtepunt in negen maanden.

De euro steeg die dag met 0,5% tot $1,066, na een stijging van 0,79% in een maand, terwijl de dollarindex, die de greenback volgt ten opzichte van een mandje valuta's van andere belangrijke handelspartners, daalde tot 103,9.

Het risicomijdend sentiment had ook een drukkend effect op de olieprijzen. Op hun dieptepunt in de sessie waren beide benchmarks meer dan US$3 gedaald. Brent-ruwe olie, de wereldwijde benchmark, daalde tijdens de week met bijna 12%, de grootste wekelijkse daling sinds december. Amerikaanse futures daalden met 13% sinds de afsluiting van vrijdag, de grootste sinds afgelopen april.
Advertenties