Witte Huis: Verbeterde bewaking ving Chinese ballon
06 Feb 2023, 19:56
foto
De route van het Chinese 'luchtschip' door het luchtruim van de Verenigde Staten.


Amerikaanse functionarissen zeiden maandag dat verbeteringen op bevel van president Joe Biden om de verdediging tegen Chinese spionage te versterken, hielpen bij het identificeren van de spionageballon van vorige week – en vast te stellen dat soortgelijke vluchten op meerdere punten werden uitgevoerd tijdens de Trump-regering.

De nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Jake Sullivan, zei maandag dat de VS na het aantreden van Biden "onze bewaking van ons territoriale luchtruim hebben verbeterd, we hebben onze capaciteit vergroot om dingen te detecteren die de Trump-regering niet kon detecteren."

Sprekend op het evenement dat werd georganiseerd door de U.S. Global Leadership Coalition, voegde Sullivan eraan toe dat als onderdeel van die inspanningen "we in staat waren om terug te gaan en naar de historische patronen te kijken" en "meerdere gevallen" aan het licht te brengen tijdens de Trump-regering waarin Chinese bewakingsballonnen Amerikaans luchtruim en territorium doorkruisten.

Verschillende functionarissen van de Trump-regering hebben gezegd dat ze tijdens hun ambtstermijn niets hebben vernomen van Chinese bewakingsballonnen.

Vóór maandag hadden Amerikaanse functionarissen gezegd dat minstens drie keer tijdens de Trump-regering en minstens één andere keer tijdens de tijd van Biden als president, ballonnen het Amerikaanse luchtruim hebben doorkruist, maar niet voor zo lang.

Sullivan legde niet uit wat de VS specifiek toestond om de nieuwste ballon te detecteren en te volgen waar de vorige regering dat misschien niet had. Ambtenaren hebben gezegd, zonder verder uit te weiden, dat China de afgelopen jaren soortgelijke ballonnen over delen van vijf continenten heeft gevlogen.

Sullivan verdedigde het besluit van Biden om te wachten tot de ballon voor de kust van Carolina was voordat hij werd neergeschoten, en zei dat militaire adviseurs vonden dat het neerhalen boven water "een grotere kans creëerde dat we het wrak effectief zouden kunnen exploiteren dan wanneer het over land zou worden neergeschoten".

Sommige wetgevers hebben de president bekritiseerd omdat hij hem niet eerder heeft neergeschoten, hoewel ambtenaren van het Pentagon ook waarschuwden voor een mogelijk risico voor Amerikanen op de grond.

Sullivan zei dat de VS "nog steeds aan het puzzelen was", welke Chinese functionarissen wisten over de ballon toen het in Beijing was. Hij stelde dat ze nog niet in het openbaar zouden spreken over Amerikaanse beoordelingen over de intenties van China om ermee over de VS te vliegen.

Afzonderlijk vertelde de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, maandag aan verslaggevers dat het Amerikaanse leger is begonnen met het verzamelen van puin uit de ballon. Hij bevestigde ook dat het Witte Huis heeft aangeboden om belangrijke functionarissen van de regering-Trump te informeren, maar zei dat de briefings nog moeten plaatsvinden.

Kirby verwierp resoluut de bewering van Beijing dat de VS het internationaal recht schond door de ballon neer te schieten.

"De Verenigde Staten heeft onder het gezag en de bevelen van president Biden gehandeld in overeenstemming met het internationaal recht en ter verdediging van ons vaderland en ons soevereine luchtruim", zei Kirby. "We hadden absoluut het recht om die ballon neer te halen."

Kirby verwierp ook de bewering van China dat de ballon voor meteorologische doeleinden was, door te zeggen: "het spant de lichtgelovigheid ... dat dit een soort weerballon was die op de wind dreef."

Generaal Glen VanHerck, commandant van het U.S. Northern Command, zei dat de VS "maximale voorzorgsmaatregelen heeft genomen" om te voorkomen dat de ballon informatie zou verzamelen terwijl hij het land doorkruiste. Hij weigerde details te geven over hoe dat werd gedaan, ook door het Amerikaanse strategische commando van het leger. De marine neemt beschermende maatregelen tijdens bergingsoperaties, voor het geval er explosieven op de ballon zouden zitten, zei VanHerck.

Hij zei dat er wat puin aan land zou kunnen drijven, en hij waarschuwde het publiek om niet te proberen het op te halen. Volgens het Witte Huis heeft de VS geen plannen om restanten van de ballon terug te geven, zelfs niet nadat het onderzoek is afgerond.

VanHerck zei dat de ballon zelf 61 meter lang was en dat de lading van de sensor eronder zo groot was als een regionaal straalvliegtuig. Kirby voegde eraan toe dat de ballon propellers en een roer had waarmee hij van richting kon veranderen, versnellen, vertragen en draaien, maar hij was voornamelijk afhankelijk van de wind en was beperkt in mobiliteit.

De beslissing om de ballon te raken toen deze ongeveer tien kilometer uit de kust was, werd genomen na overleg met NASA, die het potentiële puinveld had geschat vanwege de hoogte van de ballon, zei VanHerck.

De marine gebruikt ook een onbemand voertuig onder water om puin te fotograferen en op te sporen. Maandag was de eerste dag dat het kon worden gebruikt vanwege de ruwe zee, volgens functionarissen van het Witte Huis en het Pentagon.

Het Witte Huis zei dat de ballon een tegenslag was voor de toch al gespannen betrekkingen met Beijing. Staatssecretaris Antony Blinken zou China bezoeken, maar de reis werd vanwege het incident uitgesteld.

Toch zei Kirby dat de relatie tussen Amerika en China misschien wel de meeste "logische" is voor de Verenigde Staten en dat de communicatie tussen de twee landen doorgaat. "Niemand wil hier conflicten zien", zei Kirby.
Advertenties