Opnieuw gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne
04 Feb 2023, 22:51
foto
Een stilstaand beeld van een video, vrijgegeven door het Russische ministerie van Defensie, laat Russische militaire personeel dat gevangen was genomen zien in een bus na de laatste uitwisseling van krijgsgevangenen op een onbekende locatie tijdens het conflict tussen Rusland en Oekraïne. (Foto via Reuters)


Tientallen Russische en Oekraïense krijgsgevangenen zijn naar huis teruggekeerd na een gevangenenruil, zeiden functionarissen van beide kanten zaterdag. De Oekraïense presidentiële assistent Andriy Yermak zei in een bericht op Telegram dat 116 Oekraïners zijn vrijgelaten.

Hij zei dat onder de vrijgekomen krijgsgevangenen troepen zijn die standhielden in Marioepol tijdens de maandenlange belegering van Moskou die de zuidelijke havenstad in puin legde, evenals guerrillastrijders uit de Kherson-regio en sluipschutters die gevangen waren genomen tijdens de aanhoudende hevige gevechten om de oostelijke stad Bakhmut.

Russische defensiefunctionarissen kondigden ondertussen aan dat 63 Russische troepen waren teruggekeerd uit Oekraïne na de ruil, waaronder enkele "speciale categorie" gevangenen wier vrijlating werd veiliggesteld na bemiddeling door de Verenigde Arabische Emiraten. Een verklaring van het Russische ministerie van Defensie gaf zaterdag geen details over deze "speciale categorie" gevangenen.

In Oekraïne zijn de afgelopen 24 uur ten minste drie burgers gedood toen Russische troepen negen regio's in het zuiden, noorden en oosten van het land troffen, volgens berichten op de Oekraïense tv door regionale gouverneurs op zaterdagochtend.

Twee mensen werden gedood en 14 anderen raakten gewond in de oostelijke Donetsk-regio van Oekraïne door Russische beschietingen en raketaanvallen, zei de lokale gouverneur Pavlo Kyrylenko zaterdagochtend in een Telegram-update.

Het dodental omvatte een man die werd gedood en zeven anderen die vrijdag gewond raakten nadat Russische raketten in Toretsk, een stad in de regio Donetsk, waren ingeslagen. Kyrylenko zei dat 34 huizen, twee kleuterscholen, een polikliniek, een bibliotheek, een cultureel centrum en andere gebouwen werden beschadigd tijdens de aanval.

Zeven tieners liepen verwondingen op door granaatscherven nadat vrijdagavond laat een antipersoonsmijn ontplofte in de noordoostelijke stad Izium, zei de lokale gouverneur Oleh Syniehubov op Telegram. Hij zei dat ze allemaal in het ziekenhuis waren opgenomen, maar dat hun leven niet in gevaar was.

Elders maakten regionale Oekraïense functionarissen melding van nachtelijke beschietingen door Rusland van grensnederzettingen in de noordelijke Soemy-regio, evenals de stad Marhanets, die grenst aan de kerncentrale van Zaporizhzhia. Kiev heeft Moskou er al lang van beschuldigd de fabriek, die Russische troepen in het begin van de oorlog in beslag namen, te gebruiken als basis voor aanvallen op Oekraïens grondgebied aan de overkant van de rivier de Dnjepr.

Elders werden de Oekraïense Zwarte Zeehaven van Odessa en omliggende gebieden in het duister gehuld na een grootschalige netwerkstoring, meldde de netbeheerder van het land.

Ukrenergo zei in een Telegram-update dat de storing betrekking had op apparatuur die "herhaaldelijk gerepareerd" was na de woeste aanvallen van Rusland op het energienet van Oekraïne, en dat bewoners zich schrap moesten zetten voor langdurige black-outs.

"Helaas is de omvang van het ongeval behoorlijk groot, en deze keer zullen de stroomvoorzieningsbeperkingen langer zijn. Het is nog niet mogelijk om een specifiek tijdstip te bepalen waarop  de stroom volledig hersteld zal zijn", aldus het bedrijf.

Premier Denys Shmyhal zei dat het ministerie van Energie "alle krachtige generatoren die het op voorraad heeft" naar Odesa "binnen 24 uur" stuurde en dat zowel de Oekraïense minister van Energie als het hoofd van Ukrenergo op weg waren naar Odesa om toezicht te houden op reparatiewerkzaamheden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April