Congres Peru verwerpt een nieuw bod vervroegde verkiezingen
03 Feb 2023, 18:20
foto
Demonstranten nemen deel aan een protest in Cuzco, Peru, om te eisen dat de Peruaanse president Dina Boluarte aftreedt. (Foto: Reuters)


Het Peruaanse congres heeft een ander voorstel om de verkiezingen naar 2023 te vervroegen verworpen, een dag nadat een soortgelijk bod werd afgewezen te midden van landelijke protesten die de economie van het land op zijn kop hebben gezet.

De motie van de partij Free Peru werd donderdag verworpen met 75 stemmen tegen en slechts 48 stemmen voor, met één onthouding. Naast het opschuiven van de verkiezingen van april 2024 naar juli 2023, omvatte het voorstel het uitroepen van een referendum over het vormen van een constitutionele conventie – een andere belangrijke eis van demonstranten. De vorige dag werd een soortgelijke motie, die niet genoeg stemmen kreeg, gesteund door president Dina Boluarte.

Peru is verwikkeld in een politieke crisis met bijna dagelijkse demonstraties sinds 7 december, toen de toenmalige president Pedro Castillo werd gearresteerd nadat hij had geprobeerd het Congres te ontbinden en per decreet te regeren.

Volgens het bureau van de mensenrechtenombudsman zijn zeker 48 mensen om het leven gekomen, onder wie een politieagent.

Demonstranten hebben wegversperringen opgeworpen waardoor er in verschillende regio's van de Andes-natie een tekort aan voedsel, brandstof en andere basisproducten ontstaat.

De economische gevolgen van de demonstraties treffen de arbeiders hard. Luz Camacho, een lokale boer die granaatappels ophaalt in de zuidelijke regio van Ica, is een kwart van haar loon kwijtgeraakt, genoeg om haar schuld aan de bank niet te kunnen betalen.

"Het heeft ons hard geraakt omdat we niet hebben gewerkt en we leningen en schulden hebben. Waar gaan we een inkomen halen?," zei Camacho tegen Al Jazeera.

De Kamer van Koophandel schat dat de regio 300 miljoen dollar heeft verloren sinds het begin van de crisis in december.

"Deze politieke crisis verandert in een sociaal-economische crisis", zegt Jose Luis Gereda, de directeur van Pomica, een in Ica gevestigd bedrijf dat fruit verpakt voor verzending naar het buitenland. Gereda koopt 70 procent van zijn producten van kleine producenten die door demonstranten de toegang tot velden is ontzegd.

Hoofdadviseur treedt af

In december verplaatsten wetgevers de verkiezingen, die oorspronkelijk in 2026 zouden plaatsvinden, naar april 2024, maar terwijl demonstranten hun hakken in het zand zetten, riep Boluarte op om in plaats daarvan dit jaar te stemmen.

De onrust wordt voornamelijk aangewakkerd door arme inheemse Peruanen uit zuidelijke delen van het land. Ze zagen Castillo, die ook uit die regio komt en inheemse wortels heeft, als een bondgenoot in hun strijd tegen armoede, racisme en ongelijkheid.

De regering van Boluarte begon donderdag extra scheuren te vertonen, met het vertrek van Raul Molina, een hoofdadviseur. Molina gaf Boluarte de schuld van een gebrek aan "substantiële politieke gebaren" en ook van het niet aanwijzen van duidelijke verdachten van de dood van demonstranten tijdens de crisis.

"Mevrouw de president, luister naar onze mensen, naar de overgrote meerderheid die om veranderingen vraagt", luidt de ontslagbrief van Molina die donderdag door de pers is vrijgegeven. Boluarte wilde niet reageren op het ontslag.

Vijf ministers in de regering van Boluarte zijn afgetreden sinds ze in december aan de macht kwam.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March