Guantanamo-gedetineerde na 20 jaar vrijgelaten in Belize
Khan, die in 2003 in Pakistan werd gevangengenomen en drie jaar later naar Guantánamo werd overgebracht, zei dat hij uitkeek naar het begin van een nieuw hoofdstuk in het Midden-Amerikaanse land met 400.000 inwoners.
"Vandaag voel ik me herboren. Ik ben de wereld weer binnengekomen", zei Khan in een verklaring. "Ik ben een beetje in shock omdat ik zo lang heb gewacht om vrij te zijn, en ik kan nauwelijks geloven dat het eindelijk is gebeurd."
Khan, die naar de middelbare school ging in de Amerikaanse staat Maryland, keerde na de aanslagen van 9/11 in 2001 terug naar zijn geboorteland Pakistan om zich bij al-Qaeda aan te sluiten. Hij pleitte in 2012 schuldig aan samenzwering tot moord, spionage en "het verlenen van materiële steun aan terrorisme".
"Hij werd in 2021 veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan 10 jaar met eer voor de jaren dat hij samenwerkte met Amerikaans personeel", zei het Pentagon donderdag. "Hij heeft vervolgens zijn straf uitgezeten."
Het detentiecentrum van Guantanamo werd in 2002 geopend om gedetineerden te huisvesten die gevangen waren genomen tijdens de "oorlog tegen het terrorisme".
De gevangenis bevindt zich op een Amerikaanse militaire basis in Cuba en opereert onder een rechtssysteem onder leiding van militaire commissies die niet dezelfde rechten garanderen als traditionele Amerikaanse rechtbanken. Gedetineerden die zijn vrijgegeven voor vrijlating, brengen soms jaren door in Guantanamo, terwijl Washington op zoek is naar landen om hen op te nemen, nadat ze zijn vrijgelaten.
Andy Worthington, mede-oprichter van de Close Guantanamo-campagne, zei dat hoewel het "geweldig" was dat Khan werd vrijgelaten, andere gevangenen die zijn goedgekeurd voor overplaatsing, weinig middelen hebben om hun vrijlating te bespoedigen.
"De 20 mannen die zijn goedgekeurd voor vrijlating kunnen nergens heen", zei Worthington tegen Al Jazeera. "Hun vrijlating is volledig afhankelijk van de grillen van de Amerikaanse regering. En dat zou niet het geval moeten zijn. Het is een probleem dat verband houdt met het fundament van Guantanamo, dat werd opgericht waar de wet niet van toepassing was."
Op donderdag sprak het Pentagon zijn dankbaarheid uit aan Belize voor het ondersteunen van "de voortdurende inspanningen van de VS gericht op het op verantwoorde wijze verminderen van de gedetineerdenpopulatie en het uiteindelijk sluiten van de Guantanamo Bay-faciliteit".
De gevangenis huisvestte ooit bijna 800 gedetineerden, van wie velen aanvankelijk tijd doorbrachten op geheime CIA-locaties die bekend staan als zwarte sites, waar ze werden gemarteld in het kader van een zogenaamd "verbeterd ondervragingsprogramma", goedgekeurd door de regering van voormalig president George W. Bush.
In een rapport van de Amerikaanse Senaat uit 2014 werden enkele van de marteltechnieken beschreven die op gevangenen, waaronder Khan, in deze faciliteiten werden gebruikt.
"Ik was een geest, een wandelende dode man", zei Khan donderdag in zijn verklaring. "De CIA wilde dat ik voor altijd zo zou blijven. Sterker nog, toen ik werd gemarteld, wenste ik vaak de dood om aan de terreur en de pijn te ontsnappen."
Wells Dixon, een senior advocaat bij het Centrum voor Grondwettelijke Rechten die Khan vertegenwoordigde, zei dat de juridische belangenbehartigingsgroep "enthousiast" was over zijn vrijlating.
"Belize heeft uitstekend werk verricht om zich voor te bereiden op zijn hervestiging, en hun succes dient als model voor andere landen om mannen te accepteren van wie niemand vindt dat ze in Guantanamo moeten blijven, maar die om humanitaire redenen niet naar hun thuisland kunnen terugkeren", zei Dixon in een verklaring.
Khan werd enkele dagen voor het allereerste bezoek van een VN-expert aan Guantanamo, vrijgelaten.
Fionnuala Ni Aolain, de speciale VN-rapporteur voor de bevordering en bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden bij de bestrijding van terrorisme, zal haar bevindingen en aanbevelingen delen na de reis, die naar verwachting volgende week zal beginnen.
Ni Aolain zal de komende drie maanden ook overlevenden van de aanslagen van 11 september 2001 in de VS interviewen, evenals voormalige Guantanamo-gedetineerden, aldus het VN-mensenrechtenbureau.
Vandaag
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Eergisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat