Cocaïnevangsten in Colombia breken record in 2022
29 Jan 2023, 14:36
foto
Colombiaanse marineofficieren lossen op 27 december 2022 in beslag genomen pakketten cocaïne uit twee semi-afzinkbare schepen op weg naar Midden-Amerika. (Foto via Reuters)


Colombia heeft in 2022 meer cocaïne in beslag genomen dan enig ander geregistreerd jaar, meldde het ministerie van Defensie van het Zuid-Amerikaanse land zaterdag. Veiligheidstroepen namen vorig jaar 671 ton van de drug in beslag, waarmee ze het totaal van 2021 met ongeveer 1,7 ton overtroffen.

"Het is noodzakelijk om de illegale inkomsten uit drugshandel, die het kwaad in ons land veroorzaken, te bestrijden", zei minister van Defensie Ivan Velasquez, geciteerd in de verklaring van het ministerie. Hij crediteerde de autoriteiten voor de "geweldige resultaten".

Uit de gegevens bleek dat de provincies Narino, Bolivar en Valle del Cauca vorig jaar de meeste vangsten deden.

De productie van en handel in cocaïne worden beschouwd als de belangrijkste aanjagers van een bijna zes decennia durend gewapend conflict in Colombia dat meer dan 450.000 doden en miljoenen ontheemden heeft geëist.

De guerrillagroep National Liberation Army, dissidenten van de rebellengroep Farc en criminele bendes bestaande uit voormalige rechtse paramilitairen zijn allemaal betrokken bij drugshandel.

De inbeslagnames van cocaïne bedroegen 505 ton in 2020 en 428 ton in 2019.
Advertenties