WK: Australië pakt eerste punten tegen Tunesië
26 Nov 2022, 09:10
Mitchell Duke is de tweede Australische speler die een kopbal scoort op het WK, na Tim Cahill die dat twee keer deed (v Servië in 2010 en Chili in 2014). (Getty Images)

Tunesië verloor van Australië in hun tweede groepswedstrijd. In het Al Janoub stadion moest Australië dat zijn eerste wedstrijd verloor van regerend kampioen Frankrijk, de eerste punten zien te pakken om zicht te behouden op plaatsing voor de volgende ronde. Ook Tunesië moest na het gelijkspel in de eerste wedstrijd nog veel werk verzetten om zich te kunnen plaatsen voor de volgende ronde. De neutrale kijker mocht dus een attractieve wedstrijd verwachten. Na een enerverende eerste helft was het voordeel bij de rust voor Australië: 1-0. Ondanks veel druk van Tunesische zijde in de tweede helft, kwam er geen wijziging in de stand.

Australië ging vanaf het eerste fluitsignaal nadrukkelijk in de aanval en drong Tunesië zodoende terug op de eigen helft. In deze fase kwamen er keer op keer voorzetten vanuit de flanken, maar die ontbraken precisie, waardoor de Tunesische defensie makkelijk kon opruimen. In de 19e minuut kwam Tunesië eindelijk in het strafschopgebied van de tegenstander, maar de Australische defensie hield stand. In de 23e minuut kopte Mitchell Duke op aangeven van Craig Goodwin de bal over doelman Aymen Dahmen in het Tunesische doel: 1-0. In de 40e minuut moest Harry Souttar aan de noodrem trekken om de gelijkmaker van Tunesië te voorkomen. Op slag van rust liet aanvoerder Youssef Msakni een uitgelezen kans om Tunesië op gelijke hoogte te brengen, onbenut. Partijen mochten dus bij een 1-0 voorsprong voor Australië, de pauze in.

Na de rust kwamen de Tunesiërs beter voor de dag en drongen de tegenstander gedurende de eerste tien minuten van deze speelperiode, terug in de verdediging. Echter waren de aanvallers ook nu weer niet op scherp. Naarmate de tijd verstreek kwamen de Socceroos van tijd tot tijd gevaarlijk opzetten en probeerden met counters de winst veilig te stellen. In de slotfase van de ontmoeting had Tunesië voldoende mogelijkheden om meer uit de wedstrijd te halen, maar Wahbi Khazri en gevolg hadden het vizier niet op scherp. Na een serie bloedstollende aanvallen op Australisch doel, verlieten de Tunesiërs het toneel moegestreden, met lege handen. Australië houdt stand en wint met 1-0.