Staatsolie ontkent schuldig te zijn aan olielekkage
26 Oct 2022, 00:00
foto
Erlan Sleur, voorzitter van stichting Probios, zegt op basis van eigen onderzoek vastgesteld te hebben dat de olielekkage in de Surinamerivier afkomstig is van Staatsolie.


Staatsolie topman Annand Jagesar ontkent tegenover Starnieuws dat olievlekken in de Surinamerivier afkomstig zijn van het parastatale bedrijf. Stichting Probios heeft op een persconferentie dinsdag - op basis van eigen onderzoek - gesteld dat de olievlekken veroorzaakt zijn door Staatsolie. Er zijn monsters genomen die aantonen dat het om ruwe olie gaat, die alleen bij Staatsolie te vinden kan zijn. Daarnaast heeft voorzitter Erlan Sleur bij een inham achter de raffinaderij op Tout Lui Faut, een  ‘oil spill’ ontdekt. Daar zijn drijvende barrières ingezet om de olie binnen de perken te houden. Probios stelt verder -aan de hand van satellietbeelden- dat er eerder lekkages zijn geweest.

"Wij hebben volledig meegewerkt met MAS en NCCR. We hebben geholpen met het mobiliseren van de opruiming en ook analyse van diverse oliemonsters om te helpen achterhalen waar de olie vandaan zou kunnen komen. Wij bevestigen hierbij dat de olie niet van ons vandaan komt en wij zullen geëigende maatregelen nemen tegen Probios", stelt Jagesar.
Sleur meent dat Staatsolie, NCCR en andere instanties, de laatste dagen een “poppenkast” hebben opgevoerd om de zaak in de doofpot te doen belanden.

Sleur en bestuurslid Kenneth Sukul hebben op een persconferentie hun bevindingen gepresenteerd. Ze geven aan dat op social media al op 9 oktober meldingen werden gedaan van olievlekken op de rivier. Tenminste één journalist probeert een dag of twee daarna via Nimos meer te weten te komen over de olievlek. Zonder resultaat. Op 13 oktober verschijnt van de Communicatiedienst Suriname (CDS) een video van NCCR dat er olievlekken zijn ontdekt, dat de oorzaak onbekend is en ‘samples’ zijn genomen voor onderzoek. Op 24 oktober kondigt Probios een persconferentie aan over de olievlekken. Ook CDS is uitgenodigd. Dezelfde avond verschijnt een update van NCCR waarin wordt aangegeven dat de olie grotendeels opgeschoond is, de resultaten van de ‘samples’ die in samenwerking met Nimos en Staatsolie waren genomen- binnen zijn, en dat de zaak overgedragen is aan het Openbaar Ministerie.


Sleur is na de eerste video van NCCR zelf op pad geweest. Het spoor van olievlekken is ruim 3 kilometers lang, delen van oevers en mangrove zijn zwart van de olie. De eerste indrukken waren dat door de kleverigheid van de olie en dat het in plukjes dreef en niet gelijkmatig over het water was verspreid, het om ruwe olie gaat. De enige die deze olie in huis heeft is Staatsolie. Maar bij Staatsolie -langs de oever en steiger althans- was alles schoon. Er waren haast geen sporen van olievlekken. Bij een tweede ronde langs de raffinaderij van Staatsolie heeft Sleur een inham ontdekt die niet direct opviel. Daar zag het zwart van de olie. Drijvende barricades (containment booms) moeten voorkomen dat de olie zich verder verspreid.

Sleur en Sukul zijn op Google Earth satellietbeelden gaan bekijken van de Staatsolie raffinaderij. De bewuste inham  vertoont een zwarte vlek. Het duo heeft ook oudere plaatjes bekeken en heeft twee conclusies getrokken. Dat de inham vaker een zwarte vlek heeft. De tweede is een kanaal dat langs het complex loopt ook zwart kleurt wanneer de inham zwart is, en ook schoon is wanneer de inham schoon is. De samples tonen ook aan dat het om ruwe olie gaat, bijna 'asfalt' graad. Ruwe olie verdeelt zich niet gelijkelijk over een wateroppervlakte maar in ‘patches’ en ligt niet vlak als bijvoorbeeld smeerolie. Sleur maakt zich het meeste zorgen om de mangrove. De aanplant is vreselijk aangetast en schoonmaken is onmogelijk, deelt hij mee. Hij is zeer teleurgesteld in Staatsolie. Hij vindt dat samen met NCCR de afgelopen weken een ‘poppenkast’ is gespeeld. En nu volgens zijn eigen onderzoek is gebleken dat er vaker olielekkages zijn, vindt hij het erg frappant dat sommige bedrijven en zelfs vissers die er direct mee te maken hebben, geen ruchtbaarheid aan het probleem geven.

Probios roept Staatsolie op om eerlijk te zijn over de olielekkages. Sleur deelt mee dat hij binnenkort ook naar het Openbaar Ministerie gaat stappen. “Maar ik wilde eerst de samenleving informeren,” geeft hij aan.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April