Charles III uitgeroepen tot koning tijdens traditierijke ceremonie
10 Sep 2022, 10:36
foto
Koning Charles III legt zijn verklaring af tijdens de Toetredingsraad in St James's Palace, Londen, op zaterdag 10 september 2022, waar hij formeel tot monarch wordt uitgeroepen. (Foto via AP)


Twee dagen nadat de dood van zijn moeder hem op de troon had verheven, is koning Charles III zaterdag officieel uitgeroepen tot de Britse monarch, in een met pracht en praal doordrenkte ceremonie vol van oude traditie en politieke symboliek. De toetredingsceremonie is voor het eerst live uitgezonden.

Charles, die zeven decennia als troonopvolger doorbracht, werd automatisch koning toen zijn moeder, koningin Elizabeth II, donderdag stierf. Maar de toetredingsceremonie was een belangrijke constitutionele en ceremoniële stap bij de introductie van de nieuwe monarch in het land, een overblijfsel uit een tijd vóór massacommunicatie.

Talloze vooraanstaande politici uit het verleden en heden, waaronder premier Liz Truss en vijf van haar voorgangers, verzamelden zich in de sierlijke staatsappartementen in St. James's Palace voor de vergadering van de Toetredingsraad. Ze ontmoetten elkaar zonder Charles en bevestigden officieel zijn titel, koning Charles III. De koning voegde zich bij hen en beloofde het 'inspirerende voorbeeld' van zijn moeder te volgen toen hij de taken van monarch op zich nam.

"Ik ben me zeer bewust van deze grote erfenis en van de taken en zware verantwoordelijkheden van de soevereiniteit die nu op mij zijn overgegaan", zei hij.

Over zijn persoonlijke verdriet gesproken, zei hij: "Ik weet hoe diep jij en de hele natie, en ik denk dat ik de hele wereld mag zeggen, met mij meeleven in dit onherstelbare verlies dat we allemaal hebben geleden."

De nieuwe koning keurde formeel een reeks bevelen goed, waaronder een die de dag van de begrafenis van zijn moeder tot een feestdag verklaarde. De datum van de staatsbegrafenis is niet bekendgemaakt, maar zal naar verwachting rond 19 september zijn.

Het is de eerste keer dat de toetredingsceremonie wordt gehouden sinds 1952, toen koningin Elizabeth II de troon besteeg.

Charles werd bij de ceremonie vergezeld door zijn vrouw Camilla, de koningin-gemaal, en zijn oudste zoon prins William. William is nu erfgenaam van de troon en bekend onder de titel die Charles lang vasthield, Prins van Wales.

De ceremonie eindigde met een koninklijke ambtenaar die koning Charles III in het openbaar uitriep tot de monarch vanaf een balkon in het paleis. In de afgelopen eeuwen zou dit de eerste officiële bevestiging zijn geweest die het publiek had van hun nieuwe koning.

David White, de Garter King of Arms, maakte de proclamatie geflankeerd door trompettisten in met goud omzoomde gewaden voordat hij het gejuich leidde - "hip, hip, hoera!" - voor de nieuwe koning.

Er klonken saluutschoten in Hyde Park, bij de Tower of London en op militaire locaties in het Verenigd Koninkrijk toen hij het nieuws aankondigde, en soldaten in scharlakenrode kleren op de binnenplaats van het paleis trokken hun berenmutsen af ​​in een koninklijke groet.

De proclamatie werd voorgelezen in de middeleeuwse City of London en op andere locaties in het Verenigd Koninkrijk.

Twee dagen nadat de 96-jarige koningin stierf in Balmoral Castle in Schotland, na een ongekende 70 jaar op de troon, kwamen nog steeds duizenden mensen om hun respect te betuigen buiten Buckingham Palace in Londen. Het tafereel werd herhaald in andere koninklijke residenties in het Verenigd Koninkrijk en bij Britse ambassades over de hele wereld.

Groot-Brittannië houdt een periode van rouw om de koningin, met dagen van zorgvuldig gechoreografeerde ceremonies die de dood markeren van de enige monarch die de meeste mensen ooit hebben gekend.

Voor veel Britten is haar overlijden, hoewel lang verwacht, een destabiliserende ervaring. Het komt op een moment dat veel Britten worden geconfronteerd met een energiecrisis, de stijgende kosten van levensonderhoud, de onzekerheden van de oorlog in Oekraïne en de gevolgen van de Brexit.

Het heeft ook net een verandering van leider gezien. Premier Liz Truss werd dinsdag door de koningin benoemd, slechts twee dagen voordat de vorst stierf.

Charles maakte vrijdag een aantekening van continuïteit en zwoer in een televisietoespraak de "levenslange dienst" van de koningin voort te zetten met zijn eigen moderniserende stempel.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April