Sapoen en Peneux: President moet minister Levens bedanken
20 Aug 2022, 00:00
foto
Raymond Sapoen en Robert Peneux, HVB-toppers tevens gewezen onderwijsministers, willen dat minister Marie Levens wordt bedankt. Het onderwijs is volgens hen een puinhoop geworden. (Foto: René Gompers)


De Hervormings en Vernieuwings Beweging (HVB) wil dat president Chan Santokhi minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, bedankt. Er moet per onmiddellijk een crisisteam worden ingesteld om het onderwijs te redden. Op een persconferentie hebben HVB-toppers Raymond Sapoen en Robert Peneux - beiden gewezen onderwijsministers - met een stapel documenten aangegeven dat met de vernieuwingen die zijn doorgevoerd “het fundament van goed onderwijs totaal aan diggelen is geslagen.” HVB stelt dat er geen wettelijke basis is voor de vernieuwingen.

Leerlingen die met een ‘kerstboom’ rapport toch overgaan of slagen. Geen verschil meer tussen Mulo en LBO. Geen duidelijkheid meer om de vorderingen van een leerling te meten en ook geen toetsing om vast te stellen of het kind het volgende leerniveau aankan. Verwarrende inschrijfformulieren. Te weinig of geen plekken op bestaande muloscholen - want nu wil iedereen op een muloschool en wordt hierdoor het beroepsonderwijs getorpedeerd. Leerlingen die openlijk aangeven hun best niet meer te willen doen. Dit zijn enkele van de gevallen die zich in de praktijk voordoen, bespreekt Peneux de situatie met documenten als onderbouwing.

Peneux toont ook brieven over kritiek uit het veld. Al vanaf het begin hebben onderwijzers en anderen gewezen op de mogelijke problemen. Ook toen de veranderingen zijn doorgevoerd hebben ze hun visie met het ministerie gedeeld: de maatregelen werken niet, er is veel onduidelijkheid. Over onder andere beoordelingen, de waarde van getuigschriften en diploma’s, over wat er gebeurt na leerjaar 9 en 10. Leerkrachten zijn niet voorbereid op het nieuwe systeem want het te onderwijzen vakkenpakket is totaal anders in leerjaar 9. Zo zijn er combinatievakken als geschiedenis & cultuur of biologie/agrarische productie en gemengde technische vakken waar de leerkrachten niet voor zijn getraind. Er zijn ook geen praktijkklassen in orde gemaakt.

“Wat zijn we bezig in Suriname te creëren?” vraagt Peneux zich af. “Zijn we bewust bezig een dom volk te creëren? Zijn we bewust bezig een scenario te maken dat we kader gaan moeten importeren? Of zijn we bezig het onderwijs in al de fundamenten en facetten te vernietigen?”

Er is geen gehoor aan de kritieken uit het veld gegeven, laat Peneux zien. Ook onderwijsinspecteurs hebben van zich laten horen en hebben een vernietigend rapport geschreven dat onder ogen is gekomen van de minister en Assembleeleden. De conclusie was: “de wijze waarop deze vernieuwingen plaatsvinden dienen drastisch herzien te worden, omdat het een tikkende tijdbom is die heel veel schade nu aanbrengt aan de toekomst van de jeugd.” Een van die hoofdinspecteurs is ondertussen ontheven. “Pure rancune”, merkt Peneux op.

Peneux en Sapoen benadrukken dat zij helemaal voor vernieuwingen in het onderwijs zijn. Maar zoals het er nu aan toegaat, kunnen zij er niet achter staan. Peneux merkt op dat het doorstromen nu misschien helpt met het tegengaan van drop-outs. Maar op den duur gaan er meer drop-outs ontstaan, zal er nog minder kader zijn, wat weer nare gevolgen zal hebben voor het individu, de maatschappij en de economie.  

Peneux: “De HVB heeft geconcludeerd dat het fundament van goed onderwijs, het opleiden van waardige burgers met de nodige competenties, het bijbrengen van de nodige waarden en normen bij toekomstige burgers, totaal aan diggelen is geslagen. De toekomst van jongeren, en wel drie generaties, is nu structureel vernietigd door ondeskundig handelen van de huidige minister van Onderwijs doctor Maria Elizabeth Levens.”

Sapoen: “De minister van Onderwijs is voor wat ons betreft niet berekend voor haar taak en moet onmiddellijk ter verantwoording worden geroepen. Dat betekent dat ze moet worden bedankt door de president. Wij pleiten voor het onmiddellijk instellen van een crisisteam. Dat team zal de nodige reparaties moeten plegen, zodat de sociaal economische schade die nu wordt berokkend aan het onderwijsproces, niet verder oploopt. Wij stellen ons kader ook ter beschikking aan dit crisisteam.”

U kunt het schrijven van de inspecteurs en de ontheffingsbrief hier downloaden.

pdf-icon.gif Brief_inspecteurs.pdf     pdf-icon.gif ontheffingsbrief.jpeg                
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April