Oekraïne poogt graanexport te hervatten ondanks aanval
24 Jul 2022, 08:36
foto
Brandweerlieden werken op een locatie van een Russische raketaanval in een zeehaven van Odessa, terwijl de Russische aanval op Oekraïne voortduurt. (Foto via Reuters)


Oekraïne zet zijn pogingen vandaag, zondag, door om de graanexport vanuit de havens aan de Zwarte Zee opnieuw op te starten nadat een raketaanval op Odessa twijfels had doen rijzen of Rusland een deal zou nakomen die gericht was op het verminderen van de wereldwijde voedseltekorten veroorzaakt door de oorlog. President Volodymyr Zelenskiy hekelde de aanvallen van zaterdag als "barbaarsheid" die aantoonde dat Moskou niet te vertrouwen was om een ​​deal uit te voeren die slechts een dag eerder was gesloten met bemiddeling van Turkije en de Verenigde Naties.

De openbare omroep Suspilne citeerde het Oekraïense leger dat na de aanval zei dat de raketten de graanopslagplaats van de haven niet hebben geraakt of aanzienlijke schade hebben aangericht. Kiev zei dat de voorbereidingen om de graantransporten te hervatten aan de gang waren. "We gaan door met de technische voorbereidingen voor de lancering van de export van landbouwproducten vanuit onze havens", zei minister van Infrastructuur Oleksandr Kubrakov in een Facebook-bericht.

Rusland zei zondag dat zijn troepen een Oekraïens oorlogsschip en een wapenwinkel in Odessa met raketten hadden geraakt.

De door Moskou en Kiev ondertekende overeenkomst werd geprezen als een diplomatieke doorbraak die zou helpen de stijgende wereldwijde voedselprijzen te beteugelen door de graantransporten vanuit Oekraïense havens te herstellen tot het vooroorlogse niveau van 5 miljoen ton per maand. Maar de economisch adviseur van Zelenskiy zei zondag dat de aanval op Odessa aantoonde dat de leveringen nog steeds ernstig verstoord konden raken. "De aanval van gisteren geeft aan dat het zeker niet zo zal werken", zei Oleh Ustenko tegen de Oekraïense televisie.

Terwijl Oekraïne de capaciteit had om 60 miljoen ton graan te exporteren in de komende negen maanden, zou dit tot 24 maanden kunnen duren als zijn havens niet goed zouden kunnen functioneren, zei hij.

Zesde maand van oorlog
Toen de oorlog vandaag zijn zesde maand inging, was er geen teken van een stopzetting van de gevechten. Het Oekraïense leger meldde Russische beschietingen in het noorden, zuiden en oosten. Het verwees opnieuw naar Russische operaties die de weg vrijmaakten voor een aanval op Bakhmut in de Donbas-regio in het oosten.

Het luchtmachtcommando zei dat zijn troepen zondag vroeg drie Russische Kalibr-kruisraketten hadden neergeschoten die vanuit de Zwarte Zee waren afgevuurd en gericht waren op de westelijke regio van Khmelnytskiy.

Hoewel het belangrijkste strijdtoneel de Donbas was, zei Zelenskiy zaterdag in video dat Oekraïense troepen "stap voor stap" het bezette oostelijke Zwarte Zeegebied van Cherson binnentrokken.

De aanvallen op Odessa werden veroordeeld door de Verenigde Naties, de Europese Unie, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en Italië.

Op video die is vrijgegeven door het Oekraïense leger is te zien hoe brandweerlieden een brand bestrijden op een niet-geïdentificeerde boot die naast een sleepboot ligt afgemeerd. Russische persbureaus citeerden het Russische ministerie van Defensie dat een Oekraïens oorlogsschip en door de VS geleverde anti-scheepsraketten waren vernietigd.

"Een aangemeerd Oekraïens oorlogsschip en een magazijn met door de VS geleverde Harpoon-anti-scheepsraketten werden vernietigd door langeafstandsprecisiegeleide marineraketten in de zeehaven van Odessa op het grondgebied van een scheepsreparatiefabriek", zei het.

De Turkse minister van Defensie zei zaterdag tegen Ankara dat Moskou "niets" met de aanvallen te maken had.

Volgens het Oekraïense leger raakten twee Kalibr-raketten die werden afgevuurd door Russische oorlogsschepen het gebied van een pompstation in de haven en twee andere werden neergeschoten door luchtverdedigingstroepen.


De aanvallen leken in strijd met de deal van vrijdag, die een veilige doorgang in en uit Oekraïense havens mogelijk zou maken.

Oekraïne en Rusland zijn grote wereldwijde tarwe-exporteurs en een blokkade van Oekraïense havens door de Russische Zwarte Zee-vloot sinds de invasie van Moskou op 24 februari heeft tientallen miljoenen tonnen graan vastgehouden, waardoor de knelpunten in de wereldwijde toeleveringsketen zijn verergerd.

Samen met de westerse sancties tegen Rusland heeft het de voedsel- en energieprijsinflatie aangewakkerd, waardoor volgens het Wereldvoedselprogramma zo'n 47 miljoen mensen "acute honger" ervaren.

Moskou ontkent verantwoordelijkheid voor de voedselcrisis en geeft de schuld aan de sancties voor het vertragen van de export van voedsel en kunstmest en Oekraïne voor het mijnen van de toegangen tot zijn havens.

Oekraïne heeft mijnen gelegd in wateren in de buurt van zijn havens als onderdeel van zijn oorlogsverdediging, maar volgens de deal zullen piloten schepen langs veilige kanalen leiden.

Een gezamenlijk coördinatiecentrum, bemand door leden van de vier partijen bij de overeenkomst, moet toezicht houden op schepen die de Zwarte Zee passeren naar de Bosporus-straat in Turkije en naar de wereldmarkten. Alle partijen waren het er vrijdag over eens dat er geen aanvallen op hen zouden plaatsvinden.

Putin noemt de oorlog een "speciale militaire operatie" die gericht is op het demilitariseren van Oekraïne en het uitroeien van gevaarlijke nationalisten. Kiev en het Westen noemen dit een ongegrond voorwendsel voor een agressieve landroof.
Advertenties

Thursday 02 May
Wednesday 01 May
Tuesday 30 April