Suriname en Guyana: Zo snel mogelijk olie en gas verwerken
28 Jun 2022, 00:00
foto
De presidenten Chan Santokhi en Irfaan Ali openen de beurs die hoort bij de Suriname Oil and Gas Summit. De opening vond maandag plaats in Hotel Torarica. (Foto: René Gompers)


De tweede Suriname Energy Oil and Gas Summit (SEOGS) is maandag in Hotel Torarica van start gegaan. President Chan Santokhi en zijn Guyanese ambtgenoot Irfaan Ali willen dat snel tot productie wordt overgegaan. Ali heeft de deelnemers op het hart gedrukt om slagvaardig te zijn, om de obstakels snel weg te maken, zodat zo snel mogelijk begonnen kan worden met de verwerking van de olie en gas in de zee. In zijn visie kan de regio, als het plan goed aangepakt wordt, zelf een belangrijke leverancier van energie worden voor de wereld.

De internationale beurs over energie, olie en gas is door president Santokhi geopend, die ook de hoofdtoespraak gehouden heeft. Er doen een paar honderd bedrijven uit binnen- en buitenland mee. Naast het tentoonstellen van goederen en diensten die met de sector te maken hebben, zal ook zwaar gediscussieerd worden over hoe het best om te gaan met de enorme voorraden die in de zee liggen. Suriname wil een goede beurt maken bij de potentiële investeerders. Buitenlandse Zaken minister Albert Ramdin zegt het gewoon: “Het doel is om het land te zijn dat uw voorkeur geniet.”

Ali heeft aangehaald dat de rijke landen in een hele goede positie zitten als het gaat om energie en de productie ervan. Tegenwoordig is er ook een trend die ervoor zorgt dat juist de landen met de natuurlijke hulpbronnen geremd worden om de grondstoffen te verwerken om de schade aan het milieu te beperken. Ali merkt op dat niet verwacht moet worden dat de natuurlijke hulpbronnen onaangeroerd zullen worden gelaten, terwijl de bezitters ervan onder economische druk staan. De regio, in het bijzonder Suriname en Guyana hebben ook al genoeg ‘ milieu kredieten’ opgebouwd die zich in geld moeten gaan vertalen. Voorkomen moet worden dat de ‘monopolie positie’ van de rijke landen in stand wordt gehouden.

De presidenten hebben grote plannen voor het eigen land en de regio ontvouwd. Ali is ervan overtuigd dat als de regio het goed aanpakt, zij zichzelf en ook een goed deel van de wereld van energie zal kunnen voorzien. Samenwerkingen zijn nodig, een gezamenlijk plan moet er zijn. Daar wordt langzaam aan gewerkt, geven ze aan. Santokhi merkt op dat politieke stabiliteit en veiligheid eerst gegarandeerd moeten zijn om de grootse plannen te ontwikkelen.

Er moet ook rekening gehouden worden met het feit dat delen van de wereld aan het afstappen zijn van fossiele brandstof. De ‘groene energie’ is in opmars. Ali merkt op dat er daarom ook niet te lang gewacht moet worden met het verwerken van de olie- en gasreserves. “Ga zo snel mogelijk over naar productie”, maant hij aan. “De realiteit is dat de wereld zo snel mogelijk van die productie af wil. Als je dus voordeel wilt hebben aan de bronnen, als je zoveel mogelijk tijd wil hebben…dan is de analyse simpel: ga zo snel mogelijk produceren.”
Advertenties