Argentinië meldt twee gevallen van apenpokken
28 May 2022, 12:42
foto
Beide personen die zijn geïnfecteerd met het apenpokkenvirus in Argentinië, komen van Spanje.


De eerste gevallen van apenpokken in Latijns-Amerika zijn in Argentinië geregistreerd. De Argentijnse gezondheidsautoriteiten hebben vrijdag de eerste twee gevallen van apenpokken in het land bevestigd. Beide mannen waren onlangs in Spanje, maar zijn niet aan elkaar gerelateerd.

Een van de patiënten, die afgelopen zondag als vermoedelijke infectie was gemeld, "is in goede conditie en ondergaat een symptomatische behandeling", aldus een verklaring van het ministerie van Volksgezondheid. Hij is geïsoleerd sinds hij voor behandeling in een kliniek in Buenos Aires verscheen. "Zijn nauwe contacten staan ​​onder klinische en epidemiologische controle zonder tot nu toe symptomen te vertonen", ging de verklaring verder. De patiënt was tussen 28 april en 16 mei in Spanje.

Het ministerie van Volksgezondheid bevestigde dat "het resultaat van de PCR-amplificatiereactie" van de zaak "positief is" en verklaarde dat "de genomische sequencing volgens de Sanger-methode" "een zeer hoog percentage homologie vertoonde met Monkeypox-sequenties van de West-Afrikaanse clade."

Een clade is een groep levende wezens gevormd door soorten die een specifieke genetische eigenschap delen die is geërfd van een gemeenschappelijke voorouder, waaruit ze zijn geëvolueerd; een tak van een stamboom.

Over het tweede bevestigde geval legden de autoriteiten uit dat het een Spaanse inwoner was die de provincie Buenos Aires bezocht en die “geen verband heeft met het eerste geval”. De reiziger arriveerde op woensdag 25 mei in Argentinië en begon de volgende dag symptomen te vertonen.

"Het ministerie van Volksgezondheid deelt mee dat het resultaat van de PCR-amplificatiereactie van het monster genomen uit het tweede geval met hoge waarschijnlijkheid positief is, wat een infectie bevestigt met pokkenvirussen die behoren tot de Afrikaanse Euraziatische groep van het geslacht orthopox", aldus het communiqué.

De patiënt heeft ulceratieve laesies zonder andere bijbehorende symptomen. Hij "is in goede algemene toestand, geïsoleerd en krijgt symptomatische behandeling", werd gemeld.

"Zijn nauwe contacten staan ​​onder strikte klinische en epidemiologische follow-up, en tot op heden zijn ze allemaal asymptomatisch", ging de verklaring verder.

Buiten de 11 Afrikaanse landen waar de ziekte endemisch is, hebben onder meer landen als het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Canada en de Verenigde Staten gevallen van de ziekte bevestigd.

"Over de uitbraken die zich in de wereld voordoen, zegt de wiskundige epidemiologie dat ze verenigbaar zijn met een toestand van verminderde immuniteit van de bevolking omdat vaccinatie tegen menselijke pokken in de jaren 80 werd stopgezet en sinds dat vaccin biedt bescherming tegen apenpokken. Het vaccin biedt ook bescherming tegen een andere ziekte.  Het vaccin is al 40 jaar niet toegediend en de mensen die zijn beschermd worden steeds minder en minder immuun voor de ziekte," zegt wetenschapper Paual Bergero van de Nationale Raad voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek (Conicet). Gezondheidsautoriteiten zeggen dat de kudde-immuniteit is verbroken en de bevolking vatbaar is voor een besmetting van die ziekte.
De huidige uitbraak "zou een effect zijn dat wordt geproduceerd door een superpropagatiegebeurtenis", voegde ze eraan toe.

"Bij eerdere uitbraken van deze ziekte is gezien dat het voldoet aan een 20-60-regel. Dat wil zeggen, niet alle mensen verspreiden hetzelfde; sommige verspreiden zich veel meer dan andere en daarom is bij apenpokken gezien dat 20% van de mensen die de ziekte hebben, degenen zijn die 60% van de infecties veroorzaken," vervolgde ze. Met andere woorden: "20% van de mensen infecteert meer dan de helft van de gevallen die in de volgende generatie worden gezien."

Bergero legde ook uit dat "het geen seksueel overdraagbare aandoening is, maar een ziekte die wordt overgedragen door nauw contact" met een geïnfecteerde persoon. In tegenstelling tot Covid-19, "is het geen aandoening die blijft bestaan."
Advertenties