Foto belicht uitdagingen vaccinatie Amazone
14 Jan 2022, 10:40
foto
Tawy liep zes uren en droeg daarbij zijn vader Wahu om een ​​vaccinatieplaats te bereiken. (Foto: Erik Jennings Simões)


Een foto van een inheemse man die zijn vader op zijn rug draagt ​​om een ​​Covid-19-vaccin in de Braziliaanse Amazone te nemen, is viraal gegaan. Het werd een symbool van de gecompliceerde vaccinatielogistiek in een van 's werelds meest afgelegen gebieden.

De foto is gemaakt door een arts en toont de 24-jarige Tawy die Wahu (67) vasthoudt nadat ze allebei een vaccindosis hadden gekregen. Ze moesten uren door het bos lopen om bij de vaccinatieplek te komen.

Volgens officiële gegevens zijn in het land 853 inheemse mensen overleden aan Covid-19. Maar inheemse rechtengroepen zeggen dat dat aantal veel hoger is. Uit een onderzoek van Apib, een Braziliaanse ngo, blijkt dat alleen al tussen maart 2020 en maart 2021 1.000 inheemse mensen zijn omgekomen.

Tawy en Wahu behoren tot de inheemse gemeenschap Zo'é, die ongeveer 325 leden telt. Ze leven relatief geïsoleerd in tientallen dorpen in een gebied gelijk aan 1,2 miljoen voetbalvelden in de noordelijke deelstaat Pará.

Erik Jennings Simões, de arts die de foto nam, zei dat Wahu bijna niets kon zien en moeilijk kon lopen vanwege chronische urinewegproblemen. Hij schatte dat Tawy zijn vader vijf tot zes uur op zijn rug droeg. "Het was een heel mooie demonstratie van de mooie relatie tussen hen", vertelde Simões aan BBC News Brasil.

De foto is gemaakt in januari 2021, bij de start van de Covid-19-vaccinatiecampagne in Brazilië, een van 's werelds zwaarst getroffen landen door de pandemie. Maar Simões deelde het pas op 1 januari van dit jaar op Instagram, om een ​​"positief bericht aan het begin van het nieuwe jaar" te sturen.

Toen de vaccinatie tegen Covid-19 in Brazilië begon, werden inheemse mensen als een prioriteitsgroep beschouwd. Voor het gezondheidsteam dat de Zo'é vergezelde, ontstond er een uitdaging: het zou onhaalbaar zijn voor de gezondheidswerkers om naar elk dorp te gaan, omdat het weken zou duren om iedereen te vaccineren, vanwege de verspreiding ervan.

Dus richtten ze hutten in het bos op en via een radio werd een vaccinatiesysteem met de gemeenschappen overeengekomen. "We hebben praktijken aangenomen die respect tonen aan en rekening houden met de cultuur en kennis van de Zo'é-bevolking," zei Simões.
Advertenties