Het presidentschap
27 Nov 2021, 20:27
foto


                    
Het is interessant te zien hoe deze president in tegenstelling tot de vorige invulling geeft aan het ambt van president. Het kader van zijn functioneren is geregeld in onze grondwet. Dat gold dus ook voor de vorige president.
Wat je Chan Santokhi wel kan meegeven is dat hij verbaal in staat is degene die naar hem luistert kan doen geloven dat hij inderdaad de Republiek Suriname kan leiden naar een betere toekomst. Dat hij de durf heeft of lef om zaken te benoemen die werkelijk binnen de gemeenschap behoren tot gevoelige of bedenkelijke onderwerpen.

Neem zo een oproep als “Etnisch hokjesdenken moet stoppen”. De vraag is aan wie wordt dit voorgehouden? Aan zijn achterban, rasgenoten of aan de Surinaamse gemeenschap? In het presidentieel paleis is door de president benadrukt dat het de hoogste tijd is dat Surinamers stoppen om in etnische hokjes over elkaar te denken. Hiermee wordt bevestigd dat wij in Suriname zo hebben leren denken en onze leermeesters zijn de politieke leiders geweest.

Als de vorige president toch iets goeds heeft kunnen doen in de Republiek Suriname, dan is het wat dit onderwerp betreft zijn zelfopofferende liefde door ruimte voor de andere te scheppen. Trouwens, het is de voormalige minister van Ontwikkelingssamenwerking van Nederland de heer Jan Pronk ook opgevallen. Hier heeft de huidige president een gouden kans om de daad bij het woord te voegen en de stigma te doen verdwijnen. Immers hij weet als geen ander dat hij wordt beticht van vriendjes politiek en rassendiscriminatie.

Deze president heeft ook een bijzondere wijze waarop hij zich laat beveiligen. Het viel op dat twee extra veiligheidsfunctionarissen tijdens de ceremoniële inspectie bij de viering van onze Srefidensi, mede hebben plaatsgenomen op een jeep met in hun bezit een zwarte koffer. In films blijkt dat in deze koffers zware automatische wapens worden geherbergd. De vraag is hoe verhoudt dit zich protocollair tot de optredende gewapende machten?

Krachtens de grondwet van Suriname wordt, als de president in het buitenland vertoeft zijn functie waargenomen wegens afwezigheid. Ik hoop dat het nu wel duidelijk is wat deze waarneming inhoudt. Maar wie neemt waar voor de waarnemer? Helaas is dat in onze vigerende grondwet niet geregeld. Dus het kan zomaar gebeuren dat de president vervroegd terug moet keren.

Eugène van der San
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April