Brunswijk bezorgd over vertrek Cubaanse artsen
09 Sep 2021, 03:16
foto
Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft een ontmoeting met de Cubaanse ambassadeur, Igor Azcuy Gonzalez. (Foto: Directoraat Volkscommunicatie)


Waarnemend president Ronnie Brunswijk maakt zich zorgen over het vertrek van de laatste groep van 32 medische specialisten en gezondheidswerkers van Cuba, uit Suriname. Deze vertrekken op 18 september en er is geen zicht op wanneer de groep terugkeert. Eerder zijn al enkele Cubanen vertrokken uit Suriname. Brunswijk vindt dat de missie van de Cubaanse artsen succesvol is en daarom moet worden gecontinueerd.

Brunswijk had een ontmoeting met de Cubaanse ambassadeur Igor Azcuy Gonzalez. Hij heeft aangegeven dat de missie van de afgelopen jaren tot nu toe, een succes is geweest. Echter zijn zowel Suriname als Cuba het er over eens dat de huidige overeenkomst aan evaluatie toe is. Hiertoe zijn er gesprekken gaande tussen de ministeries van Volksgezondheid en Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking. Brunswijk heeft in de ontmoeting aangegeven dat het proces tot terugkeer van de artsen moet worden bewerkstelligd.

Ook de betalingsachterstand van Suriname aan Cuba, zal volgens de bewindsman worden ingehaald, blijkt uit een bericht van het Directoraat Volkscommunicatie. Tijdens de meeting met de diplomaat was ook aanwezig Edwin Noordzee, coördinator Cubaanse artsen in Suriname. Volgens Noordzee is de afwezigheid va deze artsen vooral in het binnenland, maar ook in de stad, voelbaar. Er is volgens  hem een groot tekort aan artsen voor het binnenland.

Zowel de waarnemend president als de ambassadeur hebben gewezen op de vriendschappelijke banden tussen beide landen. De relatie zal volgens hen in de komende periode verder uitgediept moeten worden. Samen met alle belanghebbenden in de sector zal er een oplossing komen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May
Thursday 02 May