Brazilië wil $ 1 miljard om ontbossing Amazone te remmen
08 Apr 2021, 12:30
foto
Een luchtfoto toont een boom in het midden van een ontbost stukje van de Amazone nabij Porto Velho in de deelstaat Rondonia, Brazilië.


De Braziliaanse minister van Milieu wil US$ 1 miljard aan buitenlandse hulp van onder meer de Verenigde Staten om de ontbossing in de Amazone met 30% tot 40% terug te dringen. Dat zei de bewindsman in een interview dat in de krant O Estado de Sao Paulo is gepubliceerd.

"Het plan is US$ 1 miljard over 12 maanden", zei minister Ricardo Salles tegen de krant. "Als die middelen beschikbaar zouden zijn om op die manier te worden gebruikt (om ontbossing tegen te gaan), kunnen we ons inzetten voor een vermindering met 30% tot 40% in 12 maanden."

Brazilië krijgt veel kritiek omdat het de ontbossing in de Amazone, 's werelds grootste regenwoud, niet heeft kunnen beteugelen. President Jair Bolsonaro heeft gezegd dat hij de economische hulpbronnen van het regenwoud liever exploiteert dan het te beschermen, en heeft troepen gestuurd om het probleem met weinig succes aan te pakken.

Een derde van het geld zou worden gebruikt om acties te financieren om ontbossing rechtstreeks te bestrijden, zei Salles, terwijl de resterende twee derde zou worden gebruikt voor economische ontwikkeling, om mensen die hebben geprofiteerd van het regenwoud alternatieve kansen te bieden.

Hij voegde eraan toe dat hij de Verenigde Staten om geld had gevraagd en ook Noorwegen had gevraagd 'of ze wilden samenwerken'.

Het leger zou de leiding behouden in deze actie, zei Salles, omdat het goedkoper is om hun dagtarieven te betalen dan om fulltime stafmedewerkers in te huren bij het milieuagentschap Ibama. Het bureau heeft te maken gehad met bezuinigingen onder Bolsonaro.

"Als we het geld niet krijgen, zullen we ons uiterste best doen met onze middelen, maar ik kan me niet verbinden aan een specifiek percentage van vermindering van ontbossing," zei Salles.
Advertenties