15 oktober: Pregnancy and Infant loss Awareness Day
14 Oct 2020, 19:25
foto
Een billboard in verband met Pregnancy and Infant Loss Awareness Day.


Per jaar worden over de gehele wereld ongeveer 2 miljoen baby’s dood geboren. Dat is uitgerekend meer dan 5.000 vrouwen en families die per dag te maken hebben met een doodgeboorte of miskraam. Onder pregnancy and infant loss rekent de WHO kinderen die al voor de bevalling of kort na de bevalling (binnen 1 jaar ná geboorte) overlijden als gevolg van een miskraam, doodgeboorte, wiegendood en de dood van een pasgeborene.

De gehele maand oktober staat in het teken om bewustwording te creëren en miskramen en babysterften te  gedenken. Volgens de pro-founder van de stichting OVA PLUS, Sigourney Nabibaks, die onder andere als doel heeft ondersteuning te bieden aan ouders die een miskraam en/of een babysterfte hebben meegemaakt, is deze bewustwording in Suriname een belangrijke eerste stap. "Uit gesprekken met de doelgroep kan ik concluderen dat er bij hen de indruk gewekt wordt dat de impact van zo een nare gebeurtenis nog erg wordt onderschat," aldus Nabibaks.

Volgens Sujata Soerdjbalie, vrijwilliger bij Stichting Ova Plus, merk je dat het succesvol-ter-wereld-brengen van een kind erg onderschat wordt. Vaak spreken lotgenoten over gevallen waarin mensen in hun omgeving out-of-the-blue opmerkingen maken over hun kinderloosheid en dat zij na een miskraam of vroeggeboorte naar het hoofd geslingerd krijgen dat je gelukkig nog erg jong bent. In welke fase en op welke leeftijd de ouders zich ook mogen bevinden, een pregnancy and/or infant loss blijft hartverscheurend.

Stichting Ova Plus heeft in het kader van de awareness day op 15 oktober 2020 een digitaal seminar georganiseerd, waarbij er wordt stilgestaan bij de rouwverwerking na een miskraam of babysterfte. Tijdens dit seminar wordt er ook meegedaan aan de 'Wave of light', een wereldwijd evenement voor de herdenking van geliefde en lang gewenste baby’s die zijn komen te overlijden. Ook organiseert de stichting maandelijks peer groups, waarin lotgenoten ervaringen delen en uit anderen hun ervaringen inspiratie kunnen putten. Nabibaks nodigt alle lotgenoten uit deel te nemen aan deze peer groups die via hun social media kanalen zullen worden gepromoot.  Ook wordt er awareness gecreëerd door het 'Say Their Names' project, waarbij de (voorgenomen) namen van de pregnancy and infant loss kindjes extra erkenning en waardering krijgen.

De Say Their Names billboard en banners zijn op diverse plaatsen in Paramaribo te zien.Naast het bieden van ondersteuning bij miskramen en babysterfte, biedt de stichting ook ondersteuning bij vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en vrouwen, ondersteuning bij high-risk pregnancies en vroeggeboorten.  







Advertenties