Brazilië: Voormalig president Lula op vrije voeten
09 Nov 2019, 06:39
foto
Een menigte aanhangers stond op voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië te wachten, toen hij uit de gevangenis werd vrijgelaten. (Foto's: Reuters)


Voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië is vrijgelaten uit de gevangenis. Een rechter beval de vrijlating van Lula, nadat het Hooggerechtshof oordeelde dat veroordeelde criminelen alleen naar de gevangenis mogen gaan als ze hun beroepsmogelijkheden hebben uitgeput.

Lula werd door een menigte aanhangers buiten een gevangenis in de stad Curitiba verwelkomd. Hij was anderhalf jaar geleden gevangen gezet op beschuldiging van corruptie. Lula was president tussen 2003 en 2010 en blijft populair.

"Ik dacht niet dat ik vandaag hier met mannen en vrouwen zou kunnen praten die gedurende 580 dagen goedemorgen, goedemiddag of goedenacht schreeuwden, ongeacht of het regende of 40 graden was," vertelde Lula aan de menigte. Hij beloofde zijn onschuld te bewijzen en bekritiseerde wat hij de 'rotte kant van het gerechtelijk apparaat' noemde dat 'werkte om links te criminaliseren'.

Lula was favoriet om de presidentsverkiezingen van vorig jaar te winnen, maar werd gevangengezet nadat hij betrokken was bij een groot corruptieschandaal. De presidentiële race werd in plaats daarvan gewonnen door de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro.

Lula zal vanwege zijn strafblad geen ambtelijke functie meer kunnen vervullen. Hij heeft consequent alle beschuldigingen tegen hem ontkend en beweert dat ze politiek gemotiveerd zijn.

Vrijlating
Rechters stemden donderdag over een besluit om het strafrecht van het land opnieuw te interpreteren. De uitspraak vernietigt een driejarige regel die onmiddellijke gevangenisstraf verplicht stelde voor veroordeelde criminelen, nadat ze hun eerste hoger beroep hadden verloren.

Het Braziliaanse corruptieschandaal, bekend als Operation Carwash, was aanvankelijk gericht op het door de staat gerunde oliemaatschappij Petrobras, maar vervolgens werden miljarden dollars aan steekpenningen blootgelegd - en werden tientallen vooraanstaande zakelijke leiders en politici gevangengezet.

De verplichte gevangenisstraf werd gezien als een manier om officieren van justitie te helpen bij het veiligstellen van veroordelingen en het ontrafelen van het schandaal door verdachten aan te moedigen om te onderhandelen over pleidooien. Maar critici beweerden dat het de Braziliaanse grondwet had geschonden - waarin staat dat niemand zonder zijn rechtsproces van zijn vrijheid kan worden beroofd.

Lula werd in 2018 gevangengezet, nadat hij was veroordeeld tot meer dan 12 jaar gevangenisstraf. Later werd het vonnis teruggebracht tot acht jaar en 10 maanden, voor het ontvangen van een appartement aan het strand van een ingenieursbureau dat betrokken was bij het onderzoek naar Carwash.

Eerder dit jaar werd hij veroordeeld tot nog eens 12 jaar, nadat hij schuldig was bevonden aan het aannemen van steekpenningen in de vorm van renovatiewerkzaamheden aan een landhuis door bouwbedrijven.
Advertenties