Hong Kong: Protesten mondden uit in chaos
06 Oct, 14:32
foto
De protesten in Hong Kong blijven voortduren en worden steeds grimmiger.


Uren van gewelddadige protesten in verschillende delen van Hong Kong hebben tot zondagavond laat voortgeduurd, met alleen nog een harde groep demonstranten op straat, met name in Mong Kok. De politie had een waterkanonnenwagen naar het toneel gestuurd, waar demonstranten, officieren en journalisten al doordrenkt waren door een onweersbui.

Maar inmiddels was het aantal demonstranten drastisch afgenomen van de duizenden die eerder op de dag door de straten liepen, zowel in Kowloon als in Hong Kong Island. Velen hadden hun gezichten bedekt met een reeks items, in weerwil van een nieuw verbod op het dragen van maskers bij protesten.

Gewelddadige en chaotische scènes gedurende de dag omvatten een taxichauffeur die serieus werd geslagen in Sham Shui Po nadat hij blijkbaar was ingereden in een groep demonstranten. Een verslaggever van RTHK, was ook rennend te zien in een straat in Wan Chai terwijl zijn poncho in vuur en vlam was nadat hij was geraakt door een Molotov-cocktail.

De politie heeft ook zware mishandelingen uitgedeeld terwijl ze demonstranten in Wan Chai onderdrukten, terwijl soldaten een waarschuwingsvlag naar demonstranten uit hun kazerne in Kowloon Tong hieven.

De meeste MTR (Mass Transit Railway)-stations in de hotspots van het protest waren al gesloten voordat de demonstraties van de dag begonnen, maar ze waren niettemin opnieuw een doelwit van de woede van de demonstranten. Verschillende stations werden vernield, waarbij een deel van Mong Kok Station onder enkele centimeters water werd achtergelaten.

Toen de nacht viel, stopte de politie bussen die Kowloon waren binnengereden via de Cross Harbour Tunnel, en ging aan boord van de bussen om de bezittingen van passagiers te doorzoeken.

De regering heeft ondertussen een verklaring afgegeven waarin zij de acties van gewelddadige "relschoppers" veroordeelt en hen ervan beschuldigt paniek en chaos in de samenleving te verspreiden. De verklaring zei dat het aanhoudende geweld aantoonde dat leider Carrie Lam vorige week gelijk had om noodmachten te gebruiken om een ​​nieuwe wet in te voeren die maskers verbiedt bij protesten.

Pro-democratie wetgevers hebben op zondagmiddag geen toegang tot het hooggerechtshof gekregen om het maskerverbod ongedaan te krijgen, maar zeiden dat ze optimistisch waren dat de rechtbank later deze maand een rechterlijke toetsing zou toestaan.