China viert bigi yari op spectaculaire wijze
25 Sep 2019, 18:43
foto
Bezoekers staan voor foto's van de overleden Chinese voorzitter Mao Zedong, de voormalige Chinese leiders Deng Xiaoping, Jiang Zemin, Hu Jintao en de Chinese president Xi Jinping tijdens een tentoonstelling over de prestaties van China ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de oprichting van de Volksrepubliek China in het Beijing Exhibition Center, Beijing. (Foto: Reuters)


Wie jarig is pakt uit. Dat doet China ook op zijn Nationale Dag op 1 oktober 2019, wanneer het herdenkt dat het 70 jaar geleden een Volksrepubliek werd. Al maanden zijn er landelijk tal van activiteiten. Het neusje van de zalm wordt op de verjaardag zelf gepresenteerd: de militaire parade. De Zuid-Aziatische reus toont in 80 minuten de wereld zijn militaire progressie en drukt hiermee een stempel van super militaire power in de wereld.

Het wordt een parade met veel machtsvertoon van troepen, gevechtswapens en -vliegtuigen, die China nooit eerder in zijn geschiedenis heeft gekend. Het vindt allemaal plaats op het Tiananmenplein in de Chinese hoofdstad Beijing. President Xi Jinping, secretaris-generaal van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (CPC) en voorzitter van de Centrale Militaire Commissie (CMC) zal tijdens de grote feestelijke bijeenkomst op het plein het volk toespreken. Hierna zal hij de gewapende machten inspecteren, meldde generaal-majoor Cai Zhijun, adjunct-directeur Operation Bureau van CMC Joint Staff Department, belast met de parade.

Die bestaat uit 15.000 personen, 59 formaties, meer dan 160 vliegtuigen en 580 materieel, zei Cai tijdens een persbijeenkomst. Trots toont China ook voor de eerste keer zijn vrouwelijke generaals die in de grondformaties meelopen. Er lopen geen buitenlandse militairen mee, gaf senior kolonel Wu Qian, directeur-generaal van het Informatiebureau van het Ministerie van Nationale Defensie aan. De 188 militaire attaches uit 97 landen kijken mee naar de parade.

Onder het bewind van Xi vanaf 2012, ontpopte het land zich tot een steeds belangrijker militaire speler. En die vooruitgang toont het Volksbevrijdingsleger op 1 oktober. Tijdens de drie generale zijn tussen het materieel dat aan het defilé deelneemt de J-20 vijfde generatie straaljager, nucleaire raketten als de DF-17 supersonisch ballistische raket en de DR-8 supersonische verkenningsdrone gespot. 

Het leger zal ook nieuw apparatuur showen; vermoedelijk de Dongfeng-41 Intercontinentaal ballistische-raket, die mogelijk meerdere kernkoppen in een keer kan vervoeren en de Verenigde Staten, supersonische Drones, straaljagers en tanks kunnen bereiken, geven Chinese staatsmedia aan.

Woordvoerder Wu Qian van het Chinese Ministerie van Defensie ging eerder in de week in op het commentaar van buitenlandse critici, die volgens hem onterecht een hype creëren over het Chinese leger en de bedoelingen van China. “In hun hoofd hebben ze een uiterst vreemde logica: als de Chinese strijdkrachten met wapens en uitrusting pronken, dan is het een krachtmeting en als ze dat niet doen, missen ze transparantie”, zei Wu.

Het machtsvertoon is volgens Chinese staatsautoriteiten niet gericht op andere landen of specifieke situaties. De rode draad van de militaire parade op de grond en van de luchtmacht, inclusief rook squadron is om de modernisering van het Chinese leger te tonen. Cai zei dat de parade de vastberadenheid van het leger zal tonen “om de nationale soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen te beschermen, en de wereldvrede en regionale stabiliteit te handhaven”.

Naar verwachting zijn er geen buitenlandse staatsleiders aanwezig (uitgenodigd). China selecteerde zelf zijn gasten en nodigde ongeveer 30.000 personen uit. Na de militaire show-off volgt er een volksoptocht, waaraan meer dan 100.000 Chinese burgers – jong en oud participeren. Op de feestagenda staan er nog de uitgifte van speciale postzegels en munten. In de Grote Hal van het Volk zal Xi medailles uitreiken aan lokale en internationale personen en een volksreceptie houden. De 70e verjaardag wordt afgesloten met een galashow met dans en muziek inclusief een kunstvuurwerkspektakel.

Aan de vooravond van de herdenking, bekend als Martelaren dag zullen CPC-partijleden en staatsleiders een bloemenhulde brengen aan overleden Chinese helden bij het Monument voor de Volkshelden op het Tiananmenplein, ook wel het Plein van de Hemelse Vrede genoemd.

In de landelijke herdenkingsactiviteiten staan de hoogtepunten en successen in de afgelopen 7 decennia centraal. Die worden ook getoond in een fototentoonstelling die begin van de week opende. Voorafgaand aan de feestdag zijn er zware veiligheidsmaatregelen getroffen. Militairen, politie en andere veiligheidsmannen zijn op verschillende plekken opgesteld. Op diverse plekken langs de straten in Beijing staan immense kleurrijke kunstwerken van bloemen en planten met verschillende thema’s. 
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April