Ook na 340 jaar werkt Lands Hospitaal aan modernisering
11 Sep 2019, 02:51
foto
Directeur Dayasankar Mathoera van 's Landshospitaal zegt dat er nog heel wat projecten op stapel zijn.(Foto's: Raoul Lith)


Het 340 jarig bestaan van ‘s Landshospitaal is dinsdag niet onopgemerkt voorbij gegaan. Het ziekenhuis heeft naast het aansnijden van de gebruikelijke taart, ook drie gerenoveerde ruimtes in gebruik genomen. Het gaat om de röntgenafdeling die helemaal verbouwd moest worden voor de installatie van de  ‘state of the art’ röntgenapparaat. Hiervoor was belangrijk dat de stroomvoorziening van de afdeling werd nagekeken en aangepast naar de hedendaagse eisen.

“Onze diagnostische faciliteiten onder andere de röntgenafdeling was een verouderd systeem. We konden dus echt weinig. In de range van het aantal foto’s die we eigenlijk zouden moeten maken, van baby tot volwassen, daar kon het apparaat toen niet veel mee,” zegt Dayasankar Mathoera, directeur van het ‘s Landshospitaal.

Het is de bedoeling om de interne vrouwenafdeling, de verpleegzaal kamer zeven, welke ook tijdens de viering is gepresenteerd, als model te gebruiken voor het heel ziekenhuis. Mathoera vertelt dat het plafond van de zaal omlaag gebracht is, er zuurstof uit de muur komt, de vloer her-betegeld is en er nieuwe bedden en bedschermen zijn geplaatst voor privacy. “Het is een moderne verpleegzaal binnen een klassieke stijl van het ziekenhuis.”

Ook  de intensive care unit wordt uitgebreid en de afdeling hartbewaking (cardiologie klassekamers) is uitgebreid naar zes kamers waarvan drie met luxe faciliteiten. De ziekenhuisdirecteur vertelt verder dat het laboratorium volledig wordt vernieuwd en dat de operatiekamer op een hoger niveau wordt gebracht. Het beddenhuis wordt ook verbeterd en is er is een nieuwe moeder- en kind zorgfaciliteit geprojecteerd. Hiervoor wordt er naar internationale donorfinanciering gezocht, omdat het project tussen de 9 en 12 miljoen USD zal kosten. “Als de overheid bijvoorbeeld donorfinanciering aangaat hebben we het zo voorhanden, het is een project dat je in een jaar al gerealiseerd kan hebben met een soft lening die je in tien tot vijftien jaar als staat terug kan betalen, want het is een overheidsziekenhuis.” Het ziekenhuis kan dit niet uit de reguliere inkomsten betalen, maar het is wel een achievement voor de samenleving voor meerdere jaren, meent Mathoera.

Er komen volgens de directeur van de gejubileerd ziekeninrichting veel verwijzingen, waaronder ook van het Academisch Ziekenhuis waardoor de noodzaak voor de doorvoering van de uitbreiding bestond. Het ziekenhuis is in beweging, ook voor wat betreft de zorgaanvraag, de zorgbehoefte is groter geworden, de dynamiek is enorm en ook de kwaliteitsdimensie is aan de orde, zegt hij. Mathoera legt uit dat er gekeken wordt naar kwalitatief betere zorg, klantvriendelijk personeel, de facilitaire en diagnostische mogelijkheden, goede medische apparatuur en specialisten. Het vraagt een holistische aanpak, waarbij de factor mens  centraal staat binnen de ziekenhuiszorg.

Mathoera vertelt dat bij zijn aantreden als directeur eind 2018 enkele project initiatieven waren waarvan delen beschreven waren en andere niet. Een aantal projectdossiers is geüpdatet en ontwikkeld waarna er prioriteiten zijn gesteld. Er is systematisch gekeken hoe aan de fondsen te komen. We hebben step by step de projecten opgezet en er is een aantal projecten die nu nog lopend zijn, zegt Mathoera. Hij benadrukt hoe belangrijk het nemen van de eerste stap is bij het initiëren van projecten.

Raoul Lith
Advertenties