Verrassende Strong Man 2019 Joshua Dendoe
09 Sep, 02:53
foto
Vliegtuigje trekken. Kenvin Forster trok het toestel. een Supervan met een gewicht van 4.5 ton, 15 meters voort in 12.34 seconden. Dat was de beste tijd. (Foto's: René Gompers)


De verbazing is van de sterke mannen hun gezichten af te lezen wanneer de top drie van het Strong Man event wordt bekendgemaakt. De eeuwige rivalen, meervoudig kampioen Kenvin Forster en Donovan ‘Izri Don’ Dongo zitten daar niet bij. Het maakte niet uit dat zij het snelst vliegtuigen hebben voortgetrokken. De Strongest Man dit jaar is Joshua Dendoe, de nummer twee is Rafael ‘Steel’ Quartier en nummer drie Dwight Jubithana.

De Strongman Competition is dit jaar georganiseerd door de Suriname Powerlifting en Strongman Federatie (SPSF). Anders dan voorgaande keren is de wedstrijd voor krachtpatsers anders gelopen. Het ging dit keer niet puur om kracht en snelheid. Er is een heel ander systeem toegepast dit keer. “We hebben ons aan de internationale standaarden gehouden,” deelt SPSF-voorzitter Werner Soekias mee.  “De ronde die conditioneel heel wat van de atleten heeft afgepakt, is men niet gewend in Suriname. Vandaar de verrassing eigenlijk.”

“Ik was heel erg verbaasd,” lacht de nieuwe Strongman Dendoe. “Ik telde de punten en ik dacht misschien…misschien?  Bij het trekken van het vliegtuig had ik niet hoog gescoord. Gelukkig had ik het beter gedaan bij de andere. Bij deze Strongman hebben ze ook het uithoudingsvermogen en spieruithouding getest. Dat heeft me ook geholpen.” Meervoudig kampioen Forster is teleurgesteld en ook een beetje boos. Zijn stem gaat hij zeker laten horen bij de ‘teach out’ kondigt hij aan. Hij wil weten van hoe het puntensysteem in elkaar zit. Hij merkt op dat heel veel nog niet duidelijk was toen de wedstrijd begon.

Voor de wedstrijd is aan het publiek uitgelegd hoe de wedstrijd zou verlopen. De mc Earnie Eenig heeft de atleten zoveel mogelijk aangespoord om sneller te doen en langer vol te houden. Het komt erop neer dat in de eerste twee onderdelen punten worden verzameld. Bij het laatste onderdeel wordt de tijd die men neemt om het leeg vliegtuig, een Supervan 900 met een gewicht van 4.5 ton voort te trekken, afgetrokken van de opgedane punten. Forster heeft in 12.34 seconden het vliegtuig 15 meters voort getrokken, Dongo in 13.18 seconden. Maar volgens het puntensysteem was dat niet genoeg voor een plek in de top drie.

Veel sterke mannen hadden moeite met de eerste ronde, de Medley. Daarbij moest een object van 35 kg, in 2 minuten zo vaak mogelijk over een hoogte van ruim 1.70 meter gegooid worden (axel barrel throw). Direct daarna had men weer twee minuten om een pick-up truck met een gewicht van 2.700 kg, zo vaak mogelijk heen en weer te stoten over een afstand van 10 meters. Daarna moest men zo snel mogelijk terug naar de axle throw. Hierbij was conditie van het grootste belang.

In de tweede ronde is een VW Amarok met een gewicht van 2.160 kg, met de voorbanden op een rail van een halve meter hoogte geparkeerd. De sterke mannen moesten de zware auto zolang mogelijk op de rails houden wanneer de chauffeur de remmen had losgelaten. Dit bleek een haast onmogelijke taak. Het is alleen Angelo ‘Alfa’ Mercuur gelukt om de wagen 2.92 seconden op de rails te houden. De meesten hielden het nog geen 2 seconden vol.

De SPSF sluit met de Strongman competition een druk sportief jaar af. Het is het 5e evenement van de organisatie geweest. Daarvoor zijn geweest de wedstrijden die met gewichtheffen te maken hebben: Squat, Bench, Deadlift en Powerlifting. Soekias merkt op dat gewichtheffen veel aandacht geniet van vrouwen. Voor een Strong Woman competitie is er niet genoeg animo. Tweevoudig Powerlift kampioen Kimberley Fräser en de jeugdige Suhashini Ramlakhan hebben getoond dat vrouwen sterk genoeg zijn om tenminste de zware VW Amarok 10 meters voort te trekken.

René Gompers

Friday 13 December
Thursday 12 December
Wednesday 11 December