Uni5pay biedt ook mogelijkheden voor betaling binnenland
05 Aug 2019, 00:01
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons betaalt met haar telefoon voor de lekkernijen die zij zondag gekocht heeft op Saoena markt. (Foto's: René Gompers)


Met de introductie van Uni5pay, een digitale portemonnee, hoeven in de toekomst geen transportkosten naar het binnenland meer gemaakt te worden om betalingen te verrichten. De stortingen kunnen op de telefoon worden gedaan. Dit is ook gemakkelijker om belasting te innen. Er is minder cash verkeer, minder kosten om nieuwe biljetten aan te maken. Dit zijn enkele van de voordelen die minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voorzien nu “betalen met een telefoon” mogelijk is. 

Hoefdraad en Simons hebben zondag de eerste transacties met Uni5pay verricht bij stand nummer 80 op de Saoena markt. “Als je de wereld rondgaat en je ziet hoe makkelijk het met ‘mobile payment’ gaat en wij dat nu ook zelf kunnen doen... ik ben er trots op,” zegt Hoefdraad. Simons merkt op dat ICT een “krachtig hulpmiddel” is om een positieve ontwikkeling te brengen. “Technologie moeten we brengen ten dienste van de samenleving en de overheid. We are on the right track,” voegt Hoefdraad eraan toe.

Met Uni5pay gaat ook een droom van Hoefdraad in vervulling. Sinds hij governor was van de Centrale Bank van Suriname, heeft hij zich sterk gemaakt voor ‘financial inclusion’ (alle lagen van de samenleving moeten kunnen meedoen aan financiële transacties). Dit is een hele plus en het gaat zeker helpen,” geeft Hoefdraad aan. Om Uni5pay te gebruiken hoeft men geen bankrekening te hebben. Nu kunnen mensen die normaal buiten de boot vallen omdat ze niet ‘bankable’ zijn, gewoon meedoen aan het digitaal geldverkeer. 

Het niet nodig hebben van een bankrekening om een digitale portemonnee te hebben, is een goede uitkomst voor de mensen die ver wonen, merkt Simons op. “Ze hebben heel veel vervoerskosten, maar als we mobiel over grote afstanden kunnen betalen door alleen maar het nummer van de persoon te weten, dan wordt het betaalverkeer heel gemakkelijk,” licht ze toe. “Heel belangrijk is dat men geen bankrekening hoeft te hebben. Je hebt dan weliswaar geen onbeperkte mogelijkheden om te betalen, maar licht, water, boodschappen bij de markt kun je zeker doen zonder geld bij je te hebben. Voor venters is het sowieso veilig, omdat ze met minder cash gaan lopen.”

Hoefdraad ziet nieuwe mogelijkheden voor de overheid. “Voor ons is het een plus,” geeft hij aan. “Er komt heel veel data ter beschikking. Het gaat zeer zeker helpen als ik denk aan de subsidies, sociale uitgaves.” Transportkosten naar het binnenland zijn verschrikkelijk hoog en cash transacties zijn altijd een probleem, haalt de minister aan. “Als we nu kunnen overstappen naar stortingen op mobieltjes, waarmee men betalingen kan verrichten, kan sparen of naar elkaar overmaken, is het een win-win situatie voor ons allemaal".  

Hoefdraad kijkt verder dan het sociale aspect. “Als we kijken naar de moeizame inning van belasting, dan is dit (mobiel betalen) ook een plus die wij in de toekomst kunnen meenemen. Een ander plus is het cashloos verkeer voor de uitgever van de biljetten. Hoe minder cash je nodig hebt, hoe minder biljetten er worden vernietigd. Daarmee heb je dan ook minder kosten om nieuwe biljetten te importeren.”  Simons hoopt dat Uni5pay goed aanslaat. “Want als het goed oppakt kan de regering mensen in het binnenland betalen zonder geld met de boot te sturen,” haalt ze als voorbeeld aan. “Dan betaalt men ze elke maand. En niet meer één keer per jaar AKB uitgaan betalen. Een hele goede uitkomst.” 

Directeur Regillio Wirth van Unified Payment Platform Suriname NV (UPPS) deelt mee dat er vóór eind van de week nog meer ondernemers toegevoegd zullen worden. “Vrijdag zijn we bij KFC aan de Wilhelminastraat," deelt hij mee. 

René Gompers
Advertenties