Uni5pay maakt goede indruk bij introductie op Saoena markt
04 Aug 2019, 18:33
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hebben de Uni5pay gelanceerd bij de Saoena markt. (Foto's: René Gompers)


Stand nummer 80 van de Saoena markt heeft zondag in de spotlight gestaan. Het is de eerste plek in Suriname waar klanten met hun telefoon kunnen betalen. Er wordt van alles besteld: van schaafijs, snacks tot maaltijden. De verkoper toont een code, de klant scant het, de prijs verschijnt, de klant keurt goed, er wordt betaald. Uni5pay, de naam van de digitale portemonnee oftewel ‘e-wallet’ maakt goede indruk op de eerste dag. 

Uni5pay is door minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gelanceerd. Zij hebben de eerste officiële transacties verricht met de app. Langzaam aan melden er zich meer mensen aan bij de stand van Uni5pay. Daar worden hun vragen beantwoord. Ze worden ook begeleid bij het installeren van de app en en het vullen van hun e-wallet. Eerst wordt de app gedownload, dan volgt een inlog procedure. Het “geld in de telefoon krijgen” is dezelfde procedure als  het kopen van beltegoed. Minister Hoefdraad vult zijn digitale portemonnee met een paar honderd SRD’s in en een meneer gaat “eerst proberen” met een 100. Daarna trekt men naar stand nummer 80 om inkopen te doen.

Standhouder Dennis Tahar heeft het druk. Hoewel er genoeg verkopers in de stand staan om de klanten die met Uni5pay willen betalen te bedienen, moet hij zijn interview met Starnieuws onderbreken om te helpen. “Ik vind het geweldig,” zegt hij nadat de zoveelste klant geholpen. “We hebben geen problemen meer met kleingeld. Met die app kan ik gewoon het bedrag invoeren, de klant scant die QR-code en betaalt. Heel gemakkelijk. We hoeven ook niet met geld te lopen want alles gaat direct naar de rekening.” Tahar hoopt dat meer ondernemers gebruik gaan maken van Uni5pay. “Het is goed, geen problemen met klein geld en de klant wordt snel afgehandeld,” herhaalt hij. 



De Chinese ambassadeur Liu Quan is ingenomen met de ontwikkeling. “In China is dit een normaal beeld in het dagelijkse leven,” merkt hij op. “Op de markt, zakenlui iedereen gebruikt het. De QR code is ook haast overal te zien. Het is een goede ontwikkeling, heel gemakkelijk.” In China zijn WeChat en Alipay de grootste namen wanneer het op mobiel betalen aankomt. Er wordt naast de gewone inkopen als bij de supermarkt, fastfood ketens of online, ook bijna van alles mee betaalt zoals de trein, nutsvoorzieningen, internet, openbare massage stoelen of het huren van fietsen.  Het is nu drukker bij stand nummer 80. De mensen die normaal met cash betalen overheersen weliswaar nog. Maar Tahar denkt er al over na om meer aan te bieden. Uni5pay biedt nieuwe mogelijkheden merkt hij op.

Uni5pay is een product van Unified Payment Platform Suriname NV (UPPS), een samenwerking van Telesur, de Southern Commercial Bank en de Surinaamse Post Spaarbank. “Het mooie van deze app is dat je helemaal geen rekeninghouder hoeft te zijn van geen enkele bank dan ook,” benadrukt Regillio Wirht directeur van UPPS. “Iedereen is vrij om te downloaden en te gebruiken.” De e-wallet kan gevuld worden met SRD’s en Amerikaanse dollars. Na het registreren wordt de persoon toegelaten tot het eerste niveau, waar de limiet SRD 1000 is. Na nadere identificatie (door het scannen van de ID kaart of het rijbewijs via de app) wordt de limiet verhoogd. De app kent 3 niveau's. Voorlopig kan het ‘optoppen’ bij de Telesurkantoren en de Southern Commercial Bank. Wirth deelt mee dat de app ook in het buitenland is getest. Met Uni5pay kunnen er ook aankopen worden gedaan via online winkels die met QR-codes werken, deelt Wirth mee.

René Gompers

Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April