President Bolsonaro ontkent ontbossingsdata Amazonewoud
20 Jul, 18:36
foto
Wetenschappers zeggen dat sinds het aantreden van president Jair Bolsonaro de ontbossing van het Amazonewoud in rap tempo is toegenomen. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft het nationale ruimtevaartinstituut van zijn eigen land beschuldigd van leugens over de omvang van ontbossing in de Amazone. Hij zei dat het instituut de Braziliaanse reputatie in het buitenland besmeurde door gegevens te publiceren die een dramatische toename van de ontbossing daar aantoonden.

De extreemrechtse president zei dat hij het hoofd van het bureau wilde ontmoeten om het probleem te bespreken. Het National Space Research Institute (Inpe) zegt dat de gegevens voor 95% nauwkeurig zijn.

De opmerkingen van Bolsonaro op vrijdag kwamen een dag nadat de voorlopige satellietgegevens van Inpe lieten zien dat meer dan 1.000 vierkante kilometer van het regenwoud in de eerste 15 dagen van juli was ontbost - een stijging van 68% ten opzichte van de hele maand juli in 2018.

In een ontmoeting met buitenlandse journalisten zei Bolsonaro dat de gegevens "geen betrekking hebben op de realiteit". Wetenschappers zeggen dat de Amazone in versneld tempo verliezen heeft geleden sinds de  Bolsonaro aantrad in januari, met beleid dat ontwikkeling ten goede komt boven behoud van het regenwoud.

Als het grootste regenwoud ter wereld is de Amazone een essentiële koolstofopslag die het tempo van de opwarming van de aarde vertraagt. Officiële cijfers suggereren dat de grootste reden om bomen te vellen, is om nieuwe weiden voor vee te creëren.

In het afgelopen decennium waren vorige regeringen erin geslaagd om ontbossing te verminderen met gecoördineerde actie door federale agentschappen en een systeem van boetes. Maar Bolsonaro en zijn ministers hebben kritiek geuit op de straffen en hebben toezicht gehouden op een dramatische daling van inbeslagnames van hout en veroordelingen wegens milieudelicten.

Verschillende wetenschappelijke instellingen, waaronder de Braziliaanse Academie van Wetenschappen, hebben Inpe en de nauwkeurigheid van zijn gegevens verdedigd. In zijn opmerkingen tegen buitenlandse journalisten op vrijdag ontkende Bolsonaro ook het bestaan ​​van honger in Brazilië. Hij zei dat er geen "mensen op straat zijn met uitgemergelde lichamen zoals in andere landen wordt gezien", meldt persbureau Reuters.

Volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN leden in 2017 zo'n 5,2 miljoen mensen honger in Brazilië.

Saturday 14 December
Friday 13 December
Thursday 12 December