Poli's sluiten vandaag om 10.30 uur; spoedvergadering VMS
15 Jul, 09:25
foto


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) komt om 10.30 uur vandaag in spoedvergadering bijeen. De huisartsen en specialisten worden geïnformeerd over het gesprek dat het bestuur zondag had met president Desi Bouterse. "Dit betekent dat de poliklinieken vanaf 10.30 uur gesloten zullen zijn. Spoedgevallen worden normaal geholpen," deelt de VMS mee. 

De aangekondigde actie voor vandaag is opgeschort tot donderdag. De president krijgt de ruimte om enkele cruciale punten af te stemmen binnen de regering. Er zijn geen inhoudelijke mededelingen gedaan. Volksgezondheid, de Nationale Ziekenhuisraad, de directie van het Staatsziekenfonds (SZF) en het bestuur van de VMS hebben zich het zwijgen opgelegd, dat zij 'persstilte' noemen. Hoewel afgesproken is geen mededelingen te doen, wordt er straks wel een ledenvergadering belegd door de VMS. 

Starnieuws verneemt dat heet hangijzer is, naast diverse administratieve issues met het SZF, de relatie met de leiding. De VMS valt erover wat ze noemt het 'criminaliseren' van artsen. Dit is vooral gebeurd door uitlatingen van leiding van de Medische Dienst van het SZF, die onder leiding staat van Humphrey Hasrat. In een besluit van de ledenvergadering van 10 juli wordt gesteld dat de impasse tussen VMS en de SZF-leiding onoplosbaar is gebleken door het "absoluut ontbreken van vertrouwen in de leiding". Het is volgens de VMS in het belang van de SZF-verzekerden om de leiding terstond te vervangen. 

Het is vooral het punt van de leiding van het SZF, met name de Medische Dienst, waar de president een besluit over moet nemen. In april dit jaar zijn de uitlatingen van Hasrat gedaan over medici via Bakana Tori ook besproken met de president. Toen was er ook een 'persstilte' ingelast. 

Thursday 12 December
Wednesday 11 December