Nog steeds geens structurele oplossing voor Canawaima
06 Jul 2019, 14:40
foto
De MV Canawaima wordt door een sleepboot aan de oever geholpen. (Foto: Kaieteur News)


De gesprekken tussen Suriname en Guyana over de veerverbinding tussen beide landen gaan nog door. Hoewel het al weken geleden is dat er sprake was van enig contact tussen autoriteiten tussen beide landen, zegt de directeur-generaal van het kabinet van de Guyanese president, Joseph Harmon, dat hij spoedig om een vergadering zal vragen om de problemen over de veerdienst te bespreken.

Harmon zei tegen Kaieteur News dat er enige communicatie is geweest over de veerdienst tussen de  beide regeringen. De MV Canawaima die de veerdienst onderhoudt is in mei uit de vaart gehaald, omdat het door technische problemen niet op eigen kracht kon varen. Harmon zegt dat er een voorstel is om de boot te laten slepen door een ponton over de rivier. "Er is natuurlijk een tegenvoorstel vanuit Guyana om één van onze schepen op de route te zetten. Dit zijn discussies die nu gaande zijn tussen de Surinaamse overheid en het Guyanese ministerie van Buitenlandse Zaken."

Voor de Guyanese regering is het geen prioriteit om de Canawaima te vervangen met een eigen veerboot. Georgetown heeft vorige maand al gezegd dat het gesprekken wil voeren met Suriname en dat zijn laatste optie de inzet van een eigen veerboot zal zijn.

De veerdienst is een gezamenlijke overeenkomst, waarbij beide landen de kosten voor onderhoud via het Canawaima Management Company, moeten delen. Guyana heeft echter gezegd dat het de laatste jaren alleen is opgedraaid voor de onderhoudskosten. In de laatste week van mei liet de veerboot het afweten, omdat beide motoren die het aandrijven, stuk zijn. De Guyanese regering zette daarop de MB Sandaka voor enkele dagen in om gestrande passagiers tegemoet te komen.

"Omdat het CMC niet in staat was de middelen op te hoesten die bedoeld waren om te voldoen aan de gebruikelijke reparatiekosten, moest het schip door een sleepboot worden getrokken om de tocht van de passagiers tussen Moleson Creek Terminal en de South Drain Terminal te vergemakkelijken," stelt Harmon. Hij wijst erop dat de veerdienst een joint venture is met Suriname en dat de financiële en andere regelingen voor gedeelde operationele kosten worden uiteengezet in het memorandum van overeenstemming tussen beide regeringen. Volgens de overeenkomst moet het onderhoud van de veerboot gelijkelijk worden verdeeld. "Dit is niet gebeurd. Om de ontberingen van passagiers en bedrijven die gebruik maken van de dienst, te verminderen en om de buurstaat de tijd te geven om aan zijn verplichtingen te voldoen, heeft de regering van Guyana de meeste, zo niet alle onderhoudswerkzaamheden aan de veerboot in de afgelopen jaren gefinancierd." De Guyanese president David Granger had de kwestie al een jaar geleden aangekaart bij president Desi Bouterse, die zei dat het zijn aandacht had.

Georgetown had duidelijk gemaakt dat speculatie over de overname van de verplichting om een ​​dergelijke gezamenlijke onderneming volledig te financieren door de regering van Guyana, onjuist is. "Het is niet in overeenstemming met de bilaterale overeenkomst ondertekend tussen de twee landen die de verplichtingen van beide staten met betrekking tot de verrichtingen van de veerdienst beheersen. Die overeenkomst is nog steeds functioneel."
Advertenties