STREI! protesteert tegen verhoging van rijbewijskosten
17 Apr, 06:38
foto
Een vergelijking van het loon in enkele landen en de verhoogde kosten voor een rijbewijs.


(Ingezonden)

Ach, zullen velen zuchten. Surinamers houden van klagen. Maar als je gesetteld bent en je hoeft je rijbewijs pas te verlengen in 2025, heb je inderdaad weinig reden tot klagen. We weten dat de overheid geld nodig heeft, en al vaker is dat via de burger gedaan, en al eerder op een slinkse manier. Bij de burgerlijke stand bijvoorbeeld betaal je nu 10 SRD voor een uittreksel, terwijl dat een jaar geleden nog maar 1 SRD was. Dit is ook een verhoging van 100%. Maar daar hebben we weinig burgers over horen klagen, omdat het nog steeds een vrij laag bedrag is, en bovendien is de service erg verbeterd doordat nu het uittreksel uit de computer komt rollen.

Bij het rijbewijs is dat een ander verhaal. Van de ene op de andere dag springt de prijs omhoog. Wat is redelijk? Gisteren werd bekend dat de bedragen voor het maken of verlengen van je rijbewijs 350 SRD gaan kosten per 1 mei, en een duplicaat zelfs 500. Dat laatste zou af moeten hangen van de omstandigheden. Als er in je auto is ingebroken of je tas is van je schouder gerukt, baal je wel extra als je ook nog eens zo’n hoog bedrag moet betalen voor een kopie. Dat is een dubbele straf. Als je er slordig mee bent omgegaan is het een ander verhaal.

En het kromme van deze verhoging is dat de overheid niet eens ziet dat het zo woekerprijzen worden. Als een winkelier morgen op de plakkertjes een prijs met 300% zou verhogen, of een dienstverlener zijn tarieven zoveel op zou schroeven? Iedereen zou fel protesteren. Iedereen kan zich voorstellen dat de administratiekosten en de materiaalkosten bij de politie terug in het laatje moeten komen. Ook bij CBB. Maar men hoeft ook geen enorme winsten te gaan maken.

Laten we eens vergelijken. Wat is billijk? In Suriname verdient een twintigjarige misschien 2000 SRD. Als hij dan een rijbewijs moet laten maken kost dat hem (buiten de rijlessen etc. om) 350 SRD. Hoe verhoudt dat zich met andere landen? Want zo kunnen we onderzoeken (met tarieven op internet) of deze prijsstijging binnen de grenzen van de redelijkheid vallen.

In Brazilië is de aanschaf van een rijbewijs ook duur, maar daar is een deel van de verzekeringen in inbegrepen, en het is wel een feit dat de jongeren die pas een permit hebben, de meeste ongelukken maken. Als je voor de eerste keer je rijbewijs aanvraagt kost het 71 Reals. In Frankrijk heeft president Macron de prijzen van het rijbewijs, en zelfs die van de rijlessen verlaagd om zo meer jongeren aan een baan te helpen, bijvoorbeeld in het vervoer. Van de bedragen op internet kon vaak niet worden achterhaald of ze bruto of netto zijn, vooral bij salarissen wel belangrijk.

Maar uit het schema blijkt in ieder geval heel duidelijk dat de verhoging zoals aangekondigd door waarnemend korpschef Prade niet redelijk of billijk is.
Dit is in ieder geval geen maatregel waar jonge mensen die bezig zijn met rijlessen, blij van zullen worden. Jongeren ... let op jullie zaak!

STREI!