Preventie van hoge bloeddruk; rol fysiotherapeut
13 Apr 2019, 12:40
foto


Hoge bloeddruk, oftewel hypertensie, is één van de risico factoren voor het krijgen van een hartaanval, een hersenbloeding of voor nierschade. Uit het 'langa wan anu gi wan gosontu Sranan' onderzoek van 2013, bleek dat 27% van de Surinamers tussen 15 en 64 jaar een hoge bloeddruk had. Verder bleek uit de Healthy Life in Suriname (HELISUR) studie dat 32% van de mensen tussen 18 en 70 jaar die in Paramaribo woonachtig is niet wist dat zij een te hoge bloeddruk had. Dit komt omdat een hoge bloeddruk aanwezig kan zijn zonder duidelijke symptomen. De te hoge bloeddruk kan dan plots een hersenbloeding veroorzaken of zelfs leiden tot een plotse dood. Vandaar dat men weleens spreekt van de 'silent killer'.

Verschillende gedragsfactoren kunnen het risico op het ontwikkelen van een hoge bloeddruk verhogen. Hieronder vallen onder anderen het overmatig gebruik van zout, een hoge mate van stress, overgewicht of obesitas maar ook onvoldoende fysieke activiteit (lichaamsbeweging).

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat regelmatige fysieke activiteit belangrijk is voor een goede gezondheid. Mensen die regelmatig fysiek actief zijn, hebben minder kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, suikerziekte maar ook hoge bloeddruk. Vandaar dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) richtlijnen heeft ontwikkeld over regelmatige fysieke activiteit en hoe dat bijdraagt aan de gezondheid.
Deze richtlijnen geven aan dat volwassenen het liefst voor minimaal 150 minuten per week een fysieke activiteit doen met matige intensiteit (bijvoorbeeld drie dagen 50 minuten per dag stevig wandelen of vijf dagen 30 minuten per dag stevig wandelen). Ook kan men 75 minuten per week met hoge intensiteit fysiek actief zijn (bijvoorbeeld drie dagen 25 minuten per dag rennen). Een combinatie van matige en hoge intensiteit mag ook. De richtlijnen geven ook aan dat men ten minste twee keer per week wat krachttraining doet.

Door regelmatig fysiek actief te zijn volgens de richtlijnen kan de bloeddruk gaan dalen. Regelmatige fysieke activiteit dient daarom een belangrijk deel te zijn van een gezonde leefstijl waarbij er naast fysieke activiteit ook gelet wordt op de voeding en het omgaan met stress.

De fysiotherapeut is een gezondheidswerker die zich vooral bezighoudt met bewegen en zorg verleent aan patiënten die ten gevolge van een aandoening of een blessure belemmerd en/of beperkt worden in het bewegen. Dit kan gebeuren na een hersenbloeding die optreedt ten gevolge van een hoge bloeddruk. Door de hersenbloeding kan er gedeeltelijke verlamming van een lichaamshelft optreden.
Naast het behandelen van deze patiënt kan de fysiotherapeut ook advies geven over regelmatig bewegen om de hoge bloeddruk te helpen controleren en verbeteren.

Voorkomen is beter dan genezen. De fysiotherapeut kan ook een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van een hoge bloeddruk en daardoor de kans op het krijgen van een hersenbloeding verkleinen. De fysiotherapeut kan bij individuen, speciale groepen en de totale gemeenschap de aandacht vragen voor een actieve leefstijl om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van de Surinaamse gemeenschap.

Hoge bloeddruk vormt een wereldwijd probleem. De World Hypertension League, een internationale organisatie heeft daarom 17 mei uitgeroepen tot Wereld Hypertensie dag. In de maand mei wordt er extra aandacht gevraagd voor het meten van de bloeddruk. Daarnaast wordt wereldwijd op 17 mei extra aandacht gevraagd voor hoge bloeddruk.

De fysiotherapeuten verenigd in de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF) vragen daarom ook de aandacht voor hoge bloeddruk. De samenleving wordt erop geattendeerd om de bloeddruk regelmatig te laten controleren. Zorg dat ook regelmatig bewegen een belangrijk deel wordt van een gezonde leefstijl!

Se-Sergio Baldew en Marina Bersaoui

Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie
Advertenties