Etnel wil oplossing grondprobleem Noordpoolweg
05 Apr 2019, 09:26
foto
Assembleelid Patricia Etnel (NPS) overhandigt de documenten aan de griffier. Zij vindt dat het grondbeleid een ramp is en wil onderzoek. (Foto: Raoul Lith)


In De Nationale Assemblee heeft Patricia Etnel (NPS) donderdag opnieuw aandacht gevraagd voor het grondprobleem van de bewoners van de Noorpoolweg. De mensen hebben sinds 2012-2013 de titel op de percelen aangevraagd, waarop zij ondertussen wonen. Aan hen zou dit jaar zijn gezegd dat zij de aangevraagde percelen niet krijgen.

“We horen heel veel over grondbeleid, grondbeleid is een ramp”, stelt Etnel, die de aanvragen in bezit heeft en ze ter beschikking heeft gesteld van Assembleevoorzitter Jennifer Simons. De bedoeling is dat de documenten worden doorgeleid naar het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. “We weten dat de mensen in woningnood zitten, de minister is naar het gebied geweest en weet dat de mensen hebben gebouwd. Dan nog ga je in 2019 zeggen dat zij het perceel niet krijgen en dat ze het huis moeten afbreken. Wat is de reden daartoe?”, vraagt Enel. Ook heeft zij een hypothecair uittreksel overhandigd waaruit blijkt dat een nameloze vennootschap/stichting 35 hectare aan land heeft gekregen in 2016. “In de NV is er een familierelatie met de minister. Laat de minister zeggen of dat waar is”, zegt het Assembleelid.

Marinus Bee (ABOP) is van mening dat een soort van first in, first out systeem gehanteerd moet worden. “Mensen moeten geloof hebben in het systeem dat ongeacht hun status als burger zij in aanmerking komen voor een stukje grond, vooral wanneer het gaat om bouwgronden”, merkt Bee op. NDP-fractieleider André Misiekaba spreekt zijn steun uit aan de mensen die in nood zijn. Hij benadrukt daarbij dat men niet partieel moet zijn, maar dat naar het totale plaatje gekeken moet worden. Hij haalt daarbij de gebieden Goede Verwachting, Devisbuiten en Sunny Point aan.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties