Surinaamse studenten naar Servië voor artsenopleiding
20 Mar, 02:54
foto
De studenten die naar Servië zullen gaan voor het volgen van een artsenopleiding, worden toegesproken door minister Antoine Elias. (Foto: Volksgezondheid/NII)


Vijftien Surinaamse studenten vertrekken donderdag naar Servië voor het volgen van een opleiding tot arts. Het gaat om een studiebeurs van de Servische regering in het kader van het project ‘World in Servië’. Ook andere landen van het Caraïbische doen mee. Suriname is het land met de meeste studenten die medicijnen gaan studeren, zegt Robert Mohammed, onderdirecteur van het ministerie van Volksgezondheid.

Het ministerie van Volksgezondheid is samen met de studenten, de ouders en verzorgers, gedurende zes maanden druk bezig geweest met de voorbereidingen. Dit nadat de studiebeurzen door tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken beschikbaar zijn gesteld. “Over ongeveer zes jaren hebben wij jonge Surinamers terug met een gedegen Europese artsenopleiding”, zegt minister Antoine Elias in zijn toespraak.

In de eerste paar maanden zullen de studenten een intensieve training volgen in de Servische taal. De reis naar Servië wordt bekostigd door de Surinaamse overheid. Ook krijgen de studenten een eenmalige uitkering van 500 Euro. De beurs omvat een tijdelijke gratis verblijfsvergunning en gratis validatie van de middelbare school- en universiteitsdocumenten.

De kosten voor het aanleren van de taal, de colleges, accommodatie en maaltijden in de studenten faciliteit worden ook volledig door Servië gedekt. Tevens hebben de studenten een ziektekostenverzekering en krijgen zij een studietoelage van ongeveer 130 euro per maand uitgekeerd, meldt de voorlichting van Volksgezondheid, via het Nationaal Informatie Instituut.

Thursday 27 June
Wednesday 26 June
Tuesday 25 June