Lobi de ete…
22 Feb, 13:33
foto


Hoewel de verkiezingen (2020) nogal ver vooruit liggen, is het al behoorlijk spannend in politiek land! Er valt een heleboel te beleven, een heleboel te zeggen, maar voor deze keer 'bezoek' ik toch liever een ander land, liefdesland. Daar is het toch veel mooier? Geen over/uitlopers, financiële destabilisatie/malversatie, bedrog en of leugens. In liefdesland vergaat het een ieder goed en zijn de vooruitzichten uitermate rooskleurig! Het beeld hierboven geschetst, lijkt wel utopie of misschien denkt u bij zichzelf, deze is zó stomdronken (van de liefde) dat de realiteit haar totaal ontgaan is. Laat mij u gerust stellen, ik ben mij er terdege van bewust dat ook in het land der liefde, er behoorlijk wat (onoverkomelijke) spanningen en problemen zijn.

Liefde is niet alleen een van de meest besproken onderwerpen, het is óók een van de meest bezongen en beschreven emotionele gemoedstoestanden van de mens. Het is mooi, maar kan (soms) ook behoorlijk pijn doen. Dit leidt naar één van de meest interessante vragen die iemand ooit stelde: bestaat er nog liefde? Om deze vraagstelling te (kunnen) beantwoorden, zou in feite eerst duidelijk moeten zijn wat de eigenlijke en oorspronkelijke betekenis van dit concept is. Wat liefde is en hoe het zich uit, kan per cultuur verschillen en zeker ook sterk religieus geïnspireerd zijn. In de meeste (woordenboek)vertalingen wordt de liefde omschreven als oprechte belangstelling, welgezindheid tot of toewijding voor een ander of zichzelf. In wezen komt het neer op gaan voor het welzijn en daarmede de welvaart van de andere (partij). Echte liefde is daarom niet gericht op een bepaald belang, en zeker niet het EIGEN belang.

Terugdenkend zou de vraag, waarschijnlijk te maken kunnen hebben met de contrasterende weerspiegeling van wat liefde (eigenlijk) is. Nadere uitleg behoeft het niet, misschien maken sommigen van u het zelfs mee of kent u mensen in uw directe omgeving die hiermee worstelen. Als we om ons heen kijken, lijkt de vraag als liefde nóg bestaansrecht heeft meer dan relevant. Een goede retorische vraag zou in deze kunnen zijn: Wie is tegen (de) liefde? Het antwoord: Niemand, omdat wie we ook zijn of waar we ook vandaan komen, we zijn allemaal ernaar opzoek.

Liefde maakt het leven mooier! Het is het beste dat er bestaat, het mooiste wat een mens (ooit) kan ervaren. Niet geliefd zijn is daarentegen niet alleen een pijnlijke gedachte, maar zeker ook een erg rot gevoel (om mee te leven). Elk mens heeft immers het intens verlangen om oprecht en onvoorwaardelijk geliefd te zijn. Iemand zei me ooit voor de grap denk ik zo, meneer Van Dale weet niks van liefde, zijn concept is vervallen en dús achterhaald. Daarmee bedoelde die bewuste persoon dat er voor liefde tegenwoordig meerdere definities gehanteerd worden afhankelijk van de situatie. De andere definities zijn de zeer tegenstrijdige invullingen welke aan het zuivere concept worden gegeven. Het is daarom (niet) erg frappant dat wij allen opzoek zijn naar hetzelfde, maar het tóch mislopen. Liefde is een mooi concept, er zit geen fout in, het kent geen maar of komma’s! Helaas wordt dit concept thans nog steeds verkeerd begrepen en dus ook verkeerd toegepast.

Om te beëindigen, kan ik zoals het in de liefde vaak genoeg gaat, helaas de verleiding niet weerstaan om toch even in politiek/economisch land te stappen. In de kwestie rond de Centrale Bank is het laatste woord nog niet gezegd. Er zijn zoveel speculaties die onder andere terug te leiden zijn tot een vermeende op handen zijnde economische neergang. Het is natuurlijk alleen te hopen dat dit zoals vaker wordt beweerd, tot het rijk der fabelen behoort en dus een (grote) leugen is. In monetaire termen zou aangaande het onderwerpelijke daarom te adviseren zijn dat over (wat) reserve(s) beschikken, een onontkoombare verplichting is. Dit ten eerste voor uzelf, maar ook voor de andere(n) in nood, zij zullen u zeer erkentelijk zijn daarvoor. Zonder reserves wordt het (leven) best moeilijk.

Soso lobi.

Nathalie Valpoort BSc.

Saturday 25 May
Friday 24 May
Thursday 23 May