India is CDF-partner en zet US$ 1 miljoen in het fonds
21 Jan, 02:51
foto
Ambassadeur Mahender Singh Kanyal van India en CDF-CEO Rodinald Soomer tekenen een partnerschapsovereenkomst India-CDF. (Foto: Ranu Abhelakh)


India is sinds zaterdag een formele internationale partner van het Caribische Ontwikkelingsfonds, Caricom Development Fund (CDF). Het land contribueert US$ 1 miljoen voor CDF-ontwikkelingsprojecten in de regio. “We hopen dat dit het begin is van onze partnerschap, die verder gaat dan ons programma voor 2020”, gaf CDF-CEO Rodinald Soomer aan tijdens de ondertekening van de partnerschapsovereenkomst op zaterdag.

Ambassadeur Mahender Singh Kanyal van India in Paramaribo, plaatste namens zijn land de handtekening onder het document. India steunt de CDF-doelstellingen om achtergestelde landen en secties binnen de Caricom te helpen via financiële en technische hulp, zei Kanyal. Volgens Soomer is India’s financiële injectie gelijk aan 12,5 procent van het US$ 8 miljoen budget voor het tweede CDF-programma dat in 2020 eindigt. Het totale fonds is US$ 92 miljoen groot en bestaat uit gelden van internationale partners en contributie van de CDF-leden, gaf de CEO aan. “India’s bijdrage is een klein percentage binnen het groter plaatje, maar als deel van de bijdrages van externe partners, is het een belangrijke.”

India’s aansluiting is op uitnodiging van het CDF en volgt na maanden van overleg, vertelde Soomer, “het komt op het juiste moment”. CDF-leden kunnen een beroep doen op het fonds en ook externe hulp krijgen van de internationale CDF-partners. Volgens Kanyal heeft India een sterk geloof in het delen van kennis, expertise en technische knowhow. Die is divers en uitgebreid en hij noemde Indiase expertise gebieden als IT, farmaceutica en gezondheid. “Als Internationale ontwikkelingspartner zullen wij erg verheugd zijn om deze kennis te delen en zo bij te dragen aan de CDF-doelstellingen.”

India als partner
Kanyal refereerde naar Suriname, dat lid is van International Solar Alliance (ISA). Onder dit zonne-energie programma werkt India nauw samen met Suriname om de duurzame energie te brengen naar het binnenland. Hij is ervan verzekerd dat nu India een CDF-partner is, andere Caribische landen ook zullen toetreden tot ISA.
Soomer ziet vele mogelijkheden in het optrekken met India als partner. Hij bevestigde dat CDF en ISA samenwerkingsgesprekken voeren om duurzame energie in de regio te bevorderen. “Nu India een partner is, kunnen we een deel van middelen, ondersteuning en expertise meenemen die beschikbaar zijn binnen deze overeenkomst”, merkte hij op.

CDF-leningen voor private sector
Het fonds biedt financiële en technische steun aan achtergestelde landen en sectoren die deelnemen in Caricom Single Market & Economy. Twaalf landen in de regio zijn lid van het CDF. Hoewel Suriname, Jamaica, Barbados en Trinidad niet worden gezien als achtergestelde landen, zijn er wel sectoren in deze landen die achtergesteld zijn, gaf Soomer aan. Behalve overheden, mag ook de private sector voor leningen aankloppen bij dit fonds. Deze lopen dan via een lokale bank die samenwerkt met het CDF.

Suriname en CDF
Soomer kijkt uit naar projectvoorstellen van Suriname. Deze kunnen tot eind dit jaar worden ingediend. Volgens Iris Sandel, directeur Ontwikkelingsfinanciering op het ministerie van Financiën zal Suriname samen met CDF de geïdentificeerde prioriteitsgebieden nagaan en beslissen op welke gebieden te focussen. Trekken uit dit fonds is ideaal als landen partnerschappen aangaan binnen de Caricom. Sandel, Suriname’s CDF- focal point vertegenwoordiger, tekende zaterdag mee als getuige.

India speler in de regio
De relatie tussen India en de Caricom is een van vele jaren. Via de Zuid-Zuid samenwerking en bilaterale relaties steunt India tal van projecten in de Caribische landen. Hieronder vallen technische assistentie en trainingen, culturele uitwisseling en financieringen. Kanyal merkte op dat India en Caricom-lidlanden ook zitting hebben in verschillende internationale organisaties, zoals de Beweging van Niet-Gebonden Landen, Groep van 77 en (Brits) Gemenebest.

Iets meer dan 100 Indiase bedrijven zijn met een investering van ongeveer US$ 20 miljard actief in de regio, inclusief in Latijns-Amerika. Omgekeerd is de investering van Latijns-Amerika in India goed voor US$ 4 miljard en de handel met de regio staat op US$ 46 miljard, deelde Kanyal enkele cijfers.