Tsang: 'Nieuwe ID-Kaart niet door lening gefinancierd'
18 Dec 2018, 06:33
foto
Minister Stephen Tsang beantwoordt vragen over de nieuwe ID-kaart. (Beeld: DNA)


Met het Servische bedrijf, dat is aangetrokken door de regering om het nieuwe Identiteitskaartenproject uit te voeren, is een betalingsregeling getroffen en is er dus geen sprake van een lening. Dit heeft minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme, die waarneemt voor zijn collega Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken, maandag in De Nationale Assemblee (DNA) aangegeven.

“De vraag is niet waarom nu, maar waarom nu pas? We moeten meegaan met de ontwikkelingen in de wereld en dan kunnen we niet hiermee wachten. Infrastructuur is belangrijk, zowel fysiek als digitaal. Deze wet maakt gebruik van de nieuwe kaart mogelijk. U kunt met de nieuwe mogelijkheden de verschillende overheidsprocedures efficiënt laten verlopen”, legt de bewindsman het belang én de voordelen van de nieuwe identiteitskaart (ID-kaart) uit. Hij geeft aan dat de systemen bij de overheid hierop moeten worden afgestemd en dat is een kwestie van tijd. “Wat wij nu doen is het raamwerk creëren om de mogelijkheden uitvoerbaar te maken. Het biedt ook de mogelijk om transparantie te brengen in de overheidsdienstverlening. De wet die we behandelen gaat over een nieuwe ID-kaart, die in essentie een ID-kaart is met een veilige sleutel voor de houder die zijn of haar gegevens uitsluitend met toestemming beschikbaar kan stellen aan derden. We moeten niet bang zijn voor verandering”, laat minister Tsang optekenen.

“Wanneer wij hier onderzoek plegen, zeggen we hier dat je nooit boven de US$3 miljoen kan komen. Dat is gegrond en die discussie willen we aangaan. Waarom is er geen openbare inschrijving gehouden en waarom heeft men geen gebruik gemaakt van de verbintenissen die wij hebben met India of China, waar we goedkoper kunnen lenen?”, vraagt het lid Asiskumar Gajadien (VHP). Zowel de NDP-fractievoorzitter André Misiekaba als minister Tsang hebben Gajadien gevraagd naar de offertes van bedrijven die minder geld vragen voor de uitvoering van dit project. “Het lid Gajadien stelt voor het project stop te zetten en te laten financieren door de creditline met India. Die is wél een lening. We hebben een betalingsregeling en die is renteloos. Bij de ondertekening van het contract is de eerste aanbetaling gedaan van US$ 2 miljoen en om de zes maanden wordt steeds US$ 1 miljoen betaald”, verklaart Tsang. De financiering van het project is opgebracht op de begroting van het ministerie van Financiën.

“Wij moeten beseffen dat dit alles te maken heeft met het sociaal maatschappelijk economisch verkeer waarin wij als Surinamers moeten functioneren, waarbij de vaststelling van onze identiteit heel belangrijk is. Hoe komen de leden erbij om de vraag te stellen wat het nut en de toegevoegde waarde is van de nieuwe ID-kaart? Nota bene een ID-kaart die voldoet aan de meest hoogwaardige en authenticiteitsstandaarden, dat is de essentie van de wet”, merkt Raymond Sapoen (coalitie) op. “Laten wij de guts hebben om in zeer uitdagende moeilijke tijden de contouren van duurzame ontwikkeling waarin zeker identiteitsvaststelling belangrijk is, het pad niet te verlaten”.

Misiekaba vraagt de regering om alle insinuaties, alle beschuldigingen en verdachtmakingen haar richting, weg te werken. “Het is voor ons ook van belang dat we niet met een smet deze mooie wet aannemen”, benadrukt de commissievoorzitter.
De behandeling van de ontwerpwet 'ID-Kaartenwet 2018' wordt dinsdag voortgezet.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March