Vissector spreekt vertrouwen uit in minister Soerdjan
11 Dec, 00:00
foto
De visserijsector blijft de vinger aan de pols houden over de Chinese trawlers. Prahlad Sewdien van FSA en Udo Karg van SSA op een persconferentie maandag. (Foto: René Gompers)


Minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij mag de komende tijd rekenen op steun van de visserijsector. Vertegenwoordigers uit de sector vermoeden dat er druk op de minister zal worden uitgeoefend om de zes Chinese vissersschepen, die ook drijvende visverwerkingsfabrieken zijn, toestemming te geven om in Surinaamse wateren te werken. Er wordt momenteel zwaar gelobbyd om groen licht te krijgen, geven de vertegenwoordigers uit de sector aan.

Verschillende organisaties uit de visserijsector hebben maandag in theater Unique een persconferentie gehouden over de stand van zaken. Er is weer eens benadrukt dat als de Chinese trawlers in productie gaan, het afgelopen zal zijn met de andere vissers. Twee van de zes schepen zijn ondertussen geïnspecteerd. Het ministerie heeft vastgesteld dat de schepen niet voldoen aan de Surinaamse eisen. De motoren bijvoorbeeld hebben een vermogen van 3084 pk, terwijl 500 pk het maximale mag zijn voor de Surinaamse visgronden. Ook ontbreekt er apparatuur zoals GPS en dieptemeters.

Er is ook geen juridische basis om de trawlers van deze grootte en capaciteiten op de Surinaamse visgronden toe te laten, stellen voorzitters Prahlad Sewdien van de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA), en Udo Karg van de Suriname Seafood Association (SSA). De wet en de regels, resultaten van jaren lang werken om de visgronden van Suriname duurzaam en op een bepaald niveau te houden, zijn daar duidelijk over, deelt Karg mee. “Suriname is het enige land in de regio dat nog kan exporteren naar Europa. Onze visgronden zijn gezond, van de buren allang niet meer. We moeten dus niet toestaan dat dit gaat veranderen,” geeft Karg aan.

Karg en Sewdien delen mee achter minister Soerdjan te staan. Hoewel hij nogal langzaam te werk gaat, is er nog geen reden om hem te wantrouwen, geven ze aan. “Wij vermoeden dat er van boven druk op de minister uitgeoefend zal worden,” merkt Sewdien op. “Daarom gaan wij hem steunen. Hij heeft al vastgesteld dat de schepen niet voldoen aan de eisen en dat ze dus geen toestemming kunnen krijgen.” Er is ook geen juridische grond voor toestemming, herhaalt Karg. “ Ze mogen geen toestemming krijgen om op welke manier dan ook te vissen,” beklemtoont hij.

René Gompers