Wereldleiders voor laatste groet oud-president Bush
05 Dec, 10:33
foto
Het lichaam van oud-president Georg HW Bush sr. ligt opgebaard in het Capitool. (Foto's: Reuters)


Wereldleiders en hoogwaardigheidsbekleders arriveren in de Verenigde Staten (VS) om hun respect te betuigen bij de staatsbegrafenis van de voormalige president George HW Bush sr. Het lichaam van Bush, dat in het Capitool van de VS ligt, zal later vandaag naar de nationale kathedraal worden gebracht voor de begrafenis.

Zijn zoon, oud-president George W Bush, zal één van de sprekers zijn tijdens de dienst. Bush sr, die tussen 1989 en 1993 de 41e president van de VS was, stierf op vrijdag op 94-jarige leeftijd. Hij zal worden begraven in zijn thuisstaat Texas, naast zijn vrouw, Barbara.

President Donald Trump en zijn voorgangers Barack Obama, Bill Clinton en Jimmy Carter zullen allemaal aanwezig zijn. De prins van Wales, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Jordaanse koning Abdullah II zijn onder de wereldleiders die hun respect komen betuigen. Voormalige leiders, onder wie John Major, die de Britse premier was voor het merendeel van de termijn van Bush, zullen ook aanwezig zijn.

"Je zult veel vreugde zien," zei Ron Kaufman, die werkte als politiek directeur van Bush, over de begrafenis. "Het zal de manier van leven tonen die mensen op veel manieren als vanzelfsprekend beschouwen en waar ze nu lang naar uitkijken," vertelde hij aan Reuters.

In de VS is het vandaag een nationale dag van rouw - veel overheidsgebouwen en Amerikaanse beurzen zijn gesloten. Na de begrafenisdienst zal het lichaam van Bush worden overgevlogen naar Texas, waar het tot donderdagochtend voor het publiek zal zijn opgebaard.

Er zal een tweede dienst zijn voordat de Bush 4141 - een trein die werd vernoemd ter ere van de president - zijn lichaam naar zijn laatste rustplaats brengt in de presidentiële bibliotheek van George HW Bush.

George HW Bush was een gedecoreerde gevechtspiloot in de Tweede Wereldoorlog, hoofd van de CIA en vicepresident van Ronald Reagan voordat hij in 1988 tot president werd gekozen. Zijn termijn als president werd gedomineerd door buitenlandse politiek - en hij werd geprezen voor hoe hij het einde van de Koude Oorlog navigeerde en hoe hij omging met de eerste Golfoorlog.

Hij werd echter beschuldigd van het verwaarlozen van binnenlandse aangelegenheden. Na het verzaken van een campagnebelofte om de belastingen niet te verhogen, verloor hij bij de presidentsverkiezingen van 1992 van Bill Clinton. Hij is beschreven als een tweeledige figuur die probeerde het conservatisme 'vriendelijker en zachter' te maken.

Trump is in het verleden in botsing gekomen met de familie Bush - en Bush heeft een historicus verteld dat hij in de verkiezingen van 2016 op Hillary Clinton, de tegenstander van Trump, heeft gestemd. De voormalige persvoorlichter van het Witte Huis tijdens Bush, Marlin Fitzwater, zei tegen Reuters: "Het is belangrijk dat onze presidenten respect voor elkaar hebben en ik ben blij dat president Trump daar zal zijn."

Thursday 22 August
Wednesday 21 August
Tuesday 20 August