Minister Pengel schetst droombeeld vuilverwerking
02 Nov 2018, 22:22
foto
In oktober woedde er dagenlang brand op de vuilstortplaats Ornamibo. (Archieffoto)


“We zijn bezig met een partij die sterk geïnteresseerd is om een ‘waste to energy plant’ hier neer te zetten. Dit bedrijf zal het vuil ophalen en daaruit zullen recyclebare producten worden gehaald.” Minister Patrick Pengel van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft dat donderdag voorgehouden in De Nationale Assemblee (DNA).

Hij heeft antwoord gegeven op de vraag van parlementsleden over hoe het vuilverwerkingsbeleid eruitziet. De vraag werd gesteld naar aanleiding van de brand op de vuilstortplaats te Ornamibo.

“Wat nieuw is aan deze plant is dat we deze zullen combineren met de plant die opgezet zal worden voor Iamgold, waar het bedrijf biomassa zal produceren”, vertelde de minister. Biomassa is een duurzame vorm van energie. Het gaat vaak om resten van planten of bomen, waarmee energie wordt opgewekt. “Wanneer de plant draait, wordt voor 70% biomassa en voor 30% brandbaar huisvuil gebruikt om energie op te wekken. Met deze gecombineerde verbrandingsoven hopen we 20 megawatt op te kunnen wekken”, legde Pengel uit.

Ook milieutechnisch is gekeken naar wat te doen met het afvalwater en wordt het volgens de minister volledig in het proces opgevangen. Het zal eerst door een zuiveringsproces gaan, alvorens het teruggaat in het proces of op het open water wordt geloosd. “Het zal een public-private partnerschap worden. De overheid moet met nul cent inkomen. In de N.V. zullen we mogelijk wel met land inkomen, om de rietsoort – nodig voor de biomassa- te planten.” Voor de rest zorgt de andere partner voor financiering, het opzetten van de plant, het trainen van personeel en het managen van de plant gedurende een aantal jaren, totdat de investering is terugverdiend. Daarna wordt het geheel overgedragen aan de overheid, doet de bewindsman zijn verhaal. Het streven is om minder CO2-uitstoot te hebben dan wat de Europese Unie aangeeft. De minister en de regering zijn erg optimistisch en positief hierover.

Er is twee jaar uitgetrokken om het complex volledig operationeel te maken. “We gaan zoveel mogelijk leren uit het pilotproject dat de vorige week is begonnen met het planten van de rietsoort bij Iamgold, zodat wij dat niet nog een keer overnieuw hoeven te doen. Het is ons streven om in elk geval in het eerste kwartaal van 2021 de plant operationeel te hebben”, zegt Pengel. De bedoeling is dat 96% van alle huisvuil verwerkt wordt. De overige 4% kan volgens de bewindsman ook worden gebruikt voor het maken van wegen. “Op deze manier zal de vuilnisberg kleiner worden.”

Over de huidige situatie op Ornamibo, benadrukt de minister dat daar nu een verbod op open vuur geldt. Het ministerie probeert de situatie op deze manier onder controle te houden. “Vooralsnog zal de vuilophaal en het vuilverwerkingsproces op dezelfde manier geschieden, wel verbeterd, want door de verbeterde infrastructuur zullen we meer ruimte hebben waar het vuil verwerkt zal worden”.


Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April