Lion Air-crash: Drones en sonar ingezet voor zoektocht
30 Oct 2018, 14:38
foto
Reddingswerkers regelen gevonden voorwerpen uit het wrak van het gecrashte Lion Air-toestel. (Foto: Reuters)


In Indonesië zijn drones en sonartechnologie ingezet in de zoektocht naar een passagiersvliegtuig van Lion Air dat maandag in de zee stortte. Vlucht JT 610 stortte 13 minuten nadat het was opgestegen vanuit Jakarta met 189 passagiers en bemanning aan boord neer.

Er zijn geen overlevenden, maar er zijn puin en persoonlijke bezittingen verzameld uit het water. Er is nog geen indicatie van wat het vliegtuig kort na het opstijgen, heeft doen dalen.

Ambtenaren zeggen dat de piloot van de Boeing 737, die op weg was naar de westelijke stad Pangkal Pinang, had gevraagd om terug te keren naar de luchthaven Soekarno-Hatta kort voordat hij het contact met de luchtverkeersleiding verloor. Een logboek dat de BBC in handen heeft gehad, toonde aan dat het vliegtuig de dag ervoor technische problemen had ondervonden tijdens een vlucht van Bali naar Jakarta.

Het logboek toonde aan dat een instrument "onbetrouwbare" luchtsnelheidsmetingen gaf en de hoofdpiloot moest overdragen aan de eerste officier. Hoogtemetingen verschilden ook op de instrumenten van de kapitein en de eerste officier.

De directeur van Lion Air, Edward Sirait, zei dinsdag dat het vliegtuig gerepareerd was voordat het weer vertrok. Het hoofd van het Indonesische rampenbureau, Sutopo Purwo Nugroho, zei op Twitter dat sonarapparaten werden gebruikt in de wateren bij Karawang - het laatste bekende contactpunt van het vliegtuig.

Reddingswerkers zeggen dat ze hoopvol zijn over het vinden van de romp. Ze zijn ook op zoek naar de vluchtgegevensrecorder. Zoekteams hebben lichaamsdelen, vliegtuigresten en persoonlijke spullen opgevist. De lijkzakken worden naar Jakarta gebracht voor identificatie.

Een andere zoekfunctionaris, Yusuf Latif, zei eerder dat het "een wonder" zou zijn als er overlevenden werden gevonden. Sutopo heeft ook gewaarschuwd voor hoaxes die zich op sociale media hebben verspreid, inclusief foto's waarvan gebruikers beweerden dat deze door passagiers werden genomen in de laatste ogenblikken voordat het vliegtuig uitviel. In een verklaring zei Boeing dat het "klaar staat om technische assistentie te verlenen bij het onderzoek naar het ongeval".

Indonesië, een uitgestrekte archipel, is sterk afhankelijk van vliegreizen, maar veel van zijn luchtvaartmaatschappijen hebben een slecht veiligheidsrecord. Lion Air heeft in het verleden problemen gehad met veiligheid en slecht beheer en tot 2016 mocht het bedrijf niet vliegen in het Europese luchtruim.
Advertenties