China versoepelt verbod neushoorn - en tijger delen
30 Oct 2018, 10:30
foto
Neushoorn hoorn is zeer gewild in de traditionele Chinese geneeskunde. (Foto: Carl de Souza)


De alarmbellen rinkelen bij dierenbeschermers nu China een 25-jarig verbod op de handel in tijgervet en neushoornhoorn gedeeltelijk ongedaan zal maken. Neushoorns en tijgers zijn beide in het wild bedreigd en China verbood hun handel in 1993. Maar maandag gaf het land toestemming dat delen van de dieren die in gevangenschap zijn, mogen worden gebruikt voor wetenschappelijk, medisch en cultureel gebruik.

Deskundigen zijn bang dat dit de vraag naar de dieren zal vergroten en de inspanningen om ze te beschermen in gevaar zal brengen. Ook in Suriname vindt er op grote schaal stroperij en handel van jaguars plaats. Vorige maand, in september, belichtte National Geographic in een uitgebreid artikel over de stroperij en handel op jaguars in Suriname. Het artikel leidde ertoe dat het Openbaar Ministerie aankondigde milieucriminaliteit onder een vergrootglas te plaatsen.

In Suriname wordt de beschuldigende vinger gewezen naar de Chinezen in het land. De Deputy of Mission Song Chenmao van de Chinese ambassade zei toen: “China is ook zeer bezorgd over de situatie dat medisch gebruik van wilde dieren kan leiden tot het uitsterven van bedreigde soorten en heeft een reeks strikte beheersmaatregelen aangenomen.” Armoede wordt gezien als vijand nummer één van natuurbescherming, zegt Song. Onderwijs is een belangrijk instrument in de bescherming van dieren in het wild. Zij herhaalt de wil van de ambassade en haar land om samen te werken aan de symptomen en oorzaken van het probleem.”

Delen van neushoorns en tijgers zijn zeer gewild in de traditionele Chinese geneeskunde. Ze worden voorgeschreven voor de behandeling van een groot aantal kwalen, waaronder koorts, jicht, slapeloosheid en meningitis, hoewel eventuele voordelen niet zijn bewezen.

Verwoestende gevolgen
In een verklaring waarin de vervanging van het 25-jarige verbod wordt aangekondigd, zei de Raad van State dat neushoornhoorn en botten van dode tijgers in poedervorm kunnen worden gebruikt in "gekwalificeerde ziekenhuizen door gekwalificeerde artsen". De dierlijke producten kunnen alleen van boerderijen worden verkregen, zei hij. Delen van dieren die als "aloud" zijn geclassificeerd, zouden kunnen worden gebruikt bij culturele uitwisselingen, indien goedgekeurd door de culturele autoriteiten, voegt de verklaring toe.

Het Wereld Natuur Fonds (WWF) zei in een verklaring dat het besluit "verwoestende gevolgen" zou hebben en een "enorme tegenvaller" zou zijn voor pogingen om de dieren in het wild te beschermen. "Alhoewel beperkt tot antiek en gebruik in ziekenhuizen, zou deze handel de verwarring van consumenten en wetshandhavers vergroten over welke producten al dan niet legaal zijn en waarschijnlijk de markten voor andere tijger- en neushoornproducten uitbreiden", zei het WWF.

Rachel Nuwer, auteur van het boek , Poached: Inside The Dark World of Wildlife Trafficking zei op Twitter dat dit "game over" zou kunnen betekenen voor de overgebleven tijgers en neushoorns in de wereld. Ze voerde aan dat de handel in producten die met legale bedreigde soorten zijn geproduceerd, dekking biedt voor delen van dieren die illegaal zijn gedood.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April