Indonesische Boeing 737 neergestort met 189 inzittenden
29 Oct 2018, 08:01
foto
Dertien minuten na opstijgen in Jakarta stortte vlucht JT 610 in zee. (Beeld: BBC)


Een Boeing 737 met 189 passagiers aan boord is in zee neergestort kort nadat het was opgestegen van de Indonesische hoofdstad Jakarta. Vlucht JT 610 van Lion Air was op weg naar Pangkal Pinang, op de Bangka Belitung-eilanden, toen het contact met het toestel werd verbroken.

Reddingswerkers hebben enkele overblijfselen gevonden en er is geen spoor van overlevenden. De oorzaak van de crash met het nieuw toestel dat sinds augustus in bedrijf was, blijft onduidelijk. Lion Air is de grootste lowcost-maatschappij in Indonesië. Het incident is naar verluidt het eerste zware ongeval met een Boeing 737 Max - een bijgewerkte versie van de 737.

"Het vliegtuig stortte ongeveer 30m tot 40m diep in het water," zei woordvoerder Yusuf Latif van de Search and Rescue Agency tegen persbureau AFP. "We zijn nog steeds op zoek naar de wrakstukken van het vliegtuig." Reddingswerkers hebben lichaamsdelen uit de zee geborgen. Spullen die vermoedelijk van de passagiers waren, zijn ook in het water aangetroffen, waaronder babyschoenen, ID-kaarten en rijbewijzen.

"We moeten de belangrijkste wrakstukken vinden," zei Bambang Suryo, operationeel directeur van de Search and Rescue Agency van Indonesië. "Ik voorspel dat er geen overlevenden zijn, gebaseerd op lichaamsdelen die tot nu toe zijn gevonden." Op een eerdere persconferentie zeiden functionarissen dat het vliegtuig 178 volwassenen, een peuter en twee baby’s aan boord had, evenals twee piloten en vijf cabinepersoneelsleden. Lion Air heeft sindsdien de namen van zes cabinepersoneelsleden genoemd.

Verwarde familieleden van degenen aan boord hebben zich verzameld op Jakarta's Halim Perdanakusuma Airport terwijl ze wachten op nieuws. Vlucht JT 610 vertrok zondagavond tegen half twaalf plaatselijke tijd vanuit Jakarta. Hij zou een uur later op de luchthaven Depati Amir in Pangkal Pinang aankomen, maar 13 minuten na de vlucht verloren de autoriteiten het contact met het vliegtuig.

De piloot had gevraagd om terug te keren naar Jakarta's luchthaven Soekarno-Hatta, vertelde het hoofd van de Search and Rescue Agency van Pangkal Pinang, Danang Priandoko, aan het lokaal nieuwsbedrijf Kompas.

Technisch probleem
Lion Air-Chief Executive, Edward Sirait, heeft gezegd dat het vliegtuig een niet-gespecificeerd "technisch probleem" had op een vorige vlucht, maar hij zei dat dit was "opgelost". De luchtvaartmaatschappij exploiteert elf Boeing 737 Max 8-vliegtuigen, maar de anderen hebben geen vergelijkbaar technisch probleem gehad en er is geen plan om de vloot aan de grond te houden, zei hij.

Het hoofd van het Indonesische rampenbureau, Sutopo Purwo Nugroho, heeft afbeeldingen getweet die volgens hem wrakstukken en persoonlijke bezittingen toonden die uit het vliegtuig kwamen en die in de zee waren gevonden. Hij deelde ook een video die volgens hem afkomstig was van een sleepboot bij Karawang, net ten oosten van Jakarta, die drijvend puin en een olievlek leek te vertonen.

Puin is ook gezien in de buurt van een offshore olieraffinaderij die wordt geëxploiteerd door staatsenergiebedrijf Pertamina, zei een functionaris van het bedrijf. Lion Air zei in een verklaring dat de piloot en de co-piloot ervaren waren, met meer dan 11.000 vlieguren. Drie van de bemanningsleden aan boord waren stagiaire stewardessen en één was een technicus.

Twintig medewerkers van het Indonesische ministerie van Financiën waren ook aan boord, meldt de BBC. Een woordvoerder van het Indonesische ministerie van Financiën, Nufransa Wira Sakti, zei dat ze bij de afdelingen van Financiën in Pangkal Pinang werkten, maar dat ze in het weekend in Jakarta waren geweest. Ze hebben routinematig deze vlucht genomen.

Nieuw toestel
Het vliegtuig was een Boeing 737 Max 8, een model dat alleen in commercieel gebruik is sinds 2016. De 737 Max-serie is het snelst-verkopende vliegtuig in de geschiedenis van Boeing en er zijn vier modellen - de Max 7, Max 8, Max 9 en Max 10. Er zijn bijna 4.700 bestellingen van over de hele wereld, volgens Boeing.

Lion Air zei dat het vliegtuig dat betrokken was bij de crash is gemaakt in 2018 en pas sinds 15 augustus van dit jaar in bedrijf was bij de luchtvaartmaatschappij. Het is een vliegtuig met één gangpad dat wordt gebruikt voor korte afstandstransport.

Sirait vertelde persbureau Reuters: "We durven niet te zeggen wat de feiten zijn, of niet zijn. We zijn ook verward over het waarom, omdat het een nieuw vliegtuig was."
In een verklaring heeft Boeing medeleven betuigd met de slachtoffers en families en zei dat het "klaarstaat om technische assistentie te verlenen bij het onderzoek naar het ongeval". Australië vertelde overheidswerknemers en aannemers om te stoppen met het gebruik van de luchtvaartmaatschappij totdat de bevindingen van het onderzoek bekend zijn.

Indonesië, een uitgestrekte archipel, is sterk afhankelijk van vliegreizen, maar veel van zijn luchtvaartmaatschappijen hebben een slecht veiligheidsrecord. Lion Air werd in 1999 opgericht en exploiteert binnenlandse vluchten, evenals een aantal internationale routes in Zuidoost-Azië, Australië en het Midden-Oosten. Het heeft in het verleden problemen gehad met veiligheid en slecht beheer en het werd verboden om tot 2016 in het Europese luchtruim te vliegen.

In 2013 crashte Lion Air-vlucht 904 in de zee bij de landing op Bali's Ngurah Rai International Airport. Alle 108 mensen aan boord hebben het overleefd. In 2004 stortte vlucht 538 uit Jakarta in en brak bij de landing in Solo City, waarbij 25 mensen om het leven kwamen. In 2011 en 2012 was er een golf van incidenten waarbij methamfetaminen op de piloten werden gevonden, in één incident gebeurde dat uren voor een vlucht.
Advertenties